„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán mindent materiális oldalról közelít meg?

27/01/2020 02:53

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Mi nem menekültként, hanem megszállóként tekintünk a muzulmánokra - idézi a Jakarta Globe a magyar miniszterelnök elhíresült kijelentését, értékelve Orbán indonéziai szereplését. A lap tudni véli, minek tudható be a fordulat.

2020. január 27. Reggeli gyors - részlet 20.01.27. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:15
00:00

A nemzetközi sajtó is követte a győri polgármester választást, például a Der Standard szerint az eredményhez hozzá kell tenni azt is, hogy alacsony részvétel mellett győzött a Fidesz-KDNP jelöltje. A francia Le Courrier is azt emeli ki, a többi híradással egyetemben, hogy a fideszes szexvideó-botrány ellenére képes volt simán nyerni a párt jelöltje ezúttal is. Győr a Fidesz egyik legbiztosabb bástyája marad a továbbiakban is.

Indonéziának Magyarországon át vezet az útja Európába

Az indonéz származású, de Párizsban és Londonban tanult Abid Adonis a Jakarta Globe-ban Orbán Viktor menekültpolitikáját szedi ízekre annak ismeretében, hogy miként fogadták és miket mondott a magyar kormányfő az Indonéziában tett három napos látogatása során. In Media Res, ahogy kezdi: Mi nem menekültként, hanem megszállóként tekintünk a muzulmánokra, idézik Orbán hírhedt mondatát, mire a szerző megjegyzi: a helyi Whatsapp csoportokban futótűzként terjedt, de hivatalos fogadtatásán semmi nem érződött abból, hogy sértő megjegyzése miatt akár hűvös távolságtartásra is számíthatott volna.  Mindenki széles mosollyal fogadta és úgy tett, mintha nem is tudnák, mi Orbán véleménye az iszlámról, a menekültekről és a multikulturalizmusról. Ő pedig a világ legnagyobb muszlim közösségével és kormányával szemmel láthatóan minden eddiginél szorosabb diplomáciai kapcsolat kiépítésén dolgozott. Mert tényleg úgy tűnik, mindent a materiális oldaláról közelít meg. Lásd az orosz barátságát – így a cikk. S bizony, ha Indonézia Magyarországon keresztül megvetheti a lábát Európában, az nem utolsó szempont a helyieknél sem. Ugyanakkor nem lesz hosszú életű az a kapcsolat, amit csak anyagi javak mozgatnak. A szerző szerint a kormányzó indonéz pártnak ki kellett volna használnia az alkalmat – ami persze a jövőben sem késő – hogy kiverje Orbán fejéből mindazt, ami idegengyűlöletét és iszlámellenességét táplálja, és aminek betudhatóan világszerte ismertté lett.

Halál Bangkokban

A Bangkok egyik repülőterének (Suvarnabhumi) zárkájában holtan találtak vasárnap egy magyar férfit – számol be a tragédiáról a Bangkok Post. Lejárt vízuma miatt szabtak ki rá börtönbüntetést a férfira. Szombaton a biztonsági őrök este ránéztek, békésen aludt, ám vasárnap délben már nem mutatott semmi életjelet. Erőszakos beavatkozásnak nyoma nem volt. A thaiföldi magyar konzulátus felvette a kapcsolatot a családjával, s ugyan a nyomozás még folyik, de cukorbetegségre gyanakszanak.

Liberális eszmékkel fertőznek a civilek

Az Európai Unió háttérhatalmát működtető Soros György milliárdos fáradhatatlanul küzd azért, hogy térdre kényszerítse Orbán konzervatív nacionalista kormányát – jelenti ki a Trump szócsövének tekintett Breibart News cikke reagálva a filantróp davosi bejelentésére, miszerint 1 milliárd dollláros adománnyal egyetemi hálózatot kíván működtetni. S rögtön konspirációs elméletként párhuzamot von a Trump 2016-os győzelme óta eltelt időszakkal, amelynek során szintén a kormány mögötti úgynevezett „Deep State” ármánykodik. Konkrét példát is említ: hibáztatva az Európai Bíróság ügyészét, Manuel Campos Sánches-Bordonát, aki törvénysértőnek találta a civil szervezetekre szabott új orbáni átláthatósági törvényt, azaz kötelesek forrásaikról számot adni.  Az írás megállapítja, hogy Magyarország szabad és demokratikus állam, de a civil szerveztek liberális eszmékkel akarják megfertőzni a népet. Márpedig Soros olyan birodalmat épített ki, ahol a pénz az úr. Az írás végül arra lyukad ki, hogy a Magyarország függetlenségéért folytatott új harc az amerikaiak harca is kell legyen!

A család és a nácik

Az Abu Dhabiban megjelenő angol nyelvű The Nationalben a magyar követség felháborodott választ írt arra a véleménycikkre, amely a náci Németország családpolitikájához hasonlította az Orbán-kormány most életbe lépett, a négy gyerekes családoknak nyújtott adómentességét és az új családpolitikáját.  Azzal érvelnek, hogy a nácik milliókat öltek meg. A magyar kormány helyes úton jár, és sok egyéb módon támogatja a magyar anyákat. A magyar követség kifejti a kormány migránspolitikáját is, és bemutatja a ’Hungary Helps’, ’Magyarország segít’ programot, amelynek köszönhetően az Orbán-kormány már 50 ezer embernek segített a világ válságövezeteiben otthonuk, vagy kórházak, iskolák felújításával.

Műholdról nézve is szennyezett a budapesti levegő

Az Európai Űrkutatási Ügynökség műhold felvételein Budapest déli és délkeleti tartományában súlyos légszennyeződésre utaló jeleket találtak, méghozzá olyan hólerakódást – annak ellenére, hogy a fővárosban már elolvadt a hó, ami ipari létesítményekből – valószínűleg olajszennyezettség következtében maradt meg tartósan. Az ipari szennyezés miatti tartós hótakaró tudományosan bizonyított – írja a The Waether Channel.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Reggeli gyors.
2020.01.27. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit