„Köszönjük,
Reggeli gyors

Orbán március 15-én az oroszokról nem, de a magára hagyott forradalomról beszélhet

13/03/2023 12:20

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az ellenzék külön tartja a március 15-iki megemlékezéseket. Mik azok a szempontok az 1848/49-es eseményből, amik a mai nap is aktuálisak? Miről beszélhet majd Orbán Viktor Kiskőrösön? Mikecz Dániel, a Republikon Intézet munkatársa nézett bele a Reggeli gyors jövőbe látó gömbjébe.

2023. március 13. Reggeli gyors - részlet 2023.03.13. Mikecz Dániel
06:44
00:00

Közeledik Március 15-e, ami az idén kicsit más lesz, mint általában a március 15-ék lenni szoktak. Orbán Viktor például szűk körben, Petőfi szülőházánál, Kiskörösön tart majd megemlékezést. A Demokratikus Koalíció délután háromtól, az Egyetem térre szervez eseményt, ahol Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is felszólalnak.

Március 15. - A CÖF-CÖKA Békemenete
 
Békemenet, amikor még szükség volt rá
 
Budapest, 2018. március 15. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői a Margit hídon. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Civil szervezetek pedig ugyanebben az időpontban a Hősök teréről Szabadságmenetet indítanak az Andrássy úton a Bajcsy-ig, ezen az eseményen felszólal majd Karácsony Gergely főpolgármester is. A Mi Hazánk pedig béketüntetésre hívja híveit a Pilvax közbe.

Ahány szervezet, annyiféle ünnepség, amivel kapcsolatban Mikecz Dániel, a Republikon Intézet munkatársa elmondta, hogy az ellenzék körében a különállás demonstrálása a Demokratikus Koalíciónak vagy a Momentumnak lehet fontos, ők ugyanis máskor is demonstrálni szokták a különállásukat. Ez a "szűk együttműködés" a DK szempontjából a többiek integrációját jelenti, mondta az elemző.

A forradalom és szabadságharc idején alakult ki a magyar politikai közösség, de hogy mit lehet abból meríteni, az Mikecz szerint nagyon nehéz. Orbán beszédének központi gondolat a magyar szuverenitás lehet, ami 1848-ra könnyen felfűzhető, ezért Mikecz nem lepődne meg, ha elhangozna, hogy amíg 48-ban Nyugat-Európa forradalmai már kihunytak, Magyarország tovább vitte a lángot, és végül magára hagyták.

Nagyobb kihívás lehet szerinte ugyanakkor, hogy hogyan lehet feloldani azt, hogy a szabadságharcot végül az orosz seregek verték le, ezért ez nem valószínű, hogy hangsúlyos eleme lesz a beszédnek. Békemenet sem lesz, mert úgy érezhette a Fidesz, hogy most nincs olyan politikai helyzet, amikor szükség lehet rá, és feltehetően nem is mennének el annyian egy ilyen eseményre, mondta az elemző.

Az ellenzéki pártok is találtak olyan szempontot, amire felfűzhetik a saját március 15-iki üzenetüket: lesz szabadságmenet. Mikecz hozzátette, a szabadságot nem a békével, hanem a renddel szokták szembe állítani. A politika pedig arról is szól, hogy kinek a rendje jöhet létre, hogy kik vigyáznak rá, mondta.

A Mi Hazánk pedig a március 15-iki megemlékezését a mostani nemzetközi kontextussal, az ukrajnai háborúval kötötte össze, amikor a békeüzenetet választotta.

Reggeli gyors/interjú Mikecz Dániellel
2023.03.13., csütörtök 7:41
Riporter: Szénási Sándor