„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán eladósítja még az unokáinkat is

27/01/2021 13:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Ekkora államháztartási hiány még nem volt a forint bevezetése óta. A negatív rekordot nem a válság hozta, hanem a kormány, amely mindent bevet a hatalomért.

2021. január 27. Reggeli gyors - részlet 21.01.27. Petschnig Mária Zita
12:16
00:00

Hihetetlen mértékű a 2020-as államháztartási hiány, 5549 milliárd forint, a GDP-hez viszonyítva 12 százalék. Ilyenre még nem volt példa a forint történetében – jegyezte meg Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. Hozzátette, hogy ez csak a pénzforgalmi hiány, nem az, amit az uniós szabályok szerint állapítanak majd meg.

Az eredeti hiányterv 367 milliárd forint lett volna, tehát a tizenötszörösét sikerült produkálnia az Orbán-kormánynak. Lehet erre azt mondani, hogy válság volt tavaly -és még van is-, attól ilyen csúnyák a számok. Igen ám, csakhogy 2019-hez képest 6 százalékkal nőtt az állam bevétele. A kiadások szaladtak el 25 százalékkal. Milyen kiadások? A családtámogatásra, rokkantsági ellátásra, gyógyászati segédeszközökre költött összeg csökkent, a szociális alap stagnált, ezek a területek, amelyek az emberek számára fontosak lennének, mostohagyerekek. A célzott támogatások, vagyis a különböző cégeknek fizetett összegek viszont 60 százalékkal nőttek. A határon túlra küldött támogatás megduplázódott. Kaptak bőven pénzt különböző egyházak, dübörögnek a sportberuházások, a hadsereg számolatlanul kapja az új fegyvereket, sőt fegyverrendszereket, a Budapest-Belgrád vasútvonalba, Paksba is önti a kormány a pénzt, pedig ezek a beruházások soha az életben nem fognak megtérülni.

Nem olyan nehéz kitalálni, hogy mit művel Orbán. Egy hónap alatt, decemberben keletkezett az egész éves hiány 40 százaléka. A cél tehát az volt, hogy tehermentesítse a 2021-es költségvetést, amit valószínűleg ugyanúgy szét fog dúlni, mint a tavalyit, mert ’22-re, a választás megnyerésére koncentrál, semmi más nem érdekes. Azt készíti elő a pénzosztással és átcsoportosítással.

Petschnig Mária Zita véleménye szerint e pillanatban az az egyik legszomorúbb része a történetnek, hogy mindezt úgy teheti meg a kormány, illetve Orbán, hogy az Állami Számvevőszék és a Költségvetési tanács egy szót sem szól. A hatalom úgy bánhat a közpénzzel, mint a saját tulajdonával. Hosszabb távon pedig az az elkeserítő, hogy az államadósság 80 százalék fölé ment, az előző válság idején sem volt ennyi, és ezt nagyon nehéz lesz csökkenteni. Főleg úgy, hogy a belgrádi vasút, meg Paks is hitelből épül, drága, rossz hitelből. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a most keletkező hihetetlen adósságot a gyerekeink és az unokáink fogják megfizetni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Reggeli gyors
2021.01.27. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert