„Klubrádió
Reggeli gyors

Gondban van az autóipar

20/01/2021 10:48

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Majdnem negyedével kevesebb új autót helyeztek forgalomba tavaly az Európai Unióban, mint korábban. Ezt a magyar gazdaság is megsínyli.

2021. január 20. Reggeli gyors - részlet 21.01.20. Bod Péter Ákos
09:44
00:00

Leáll a kecskeméti Mercedes gyár 10 napra, a győri Audi pedig 2 hétig csak egy műszakban termel. Az egyik ok az alkatrészhiány, mert az elektronikai alkatrészek gyártói más termékekre álltak át. Világszerte megnőtt a kereslet a félvezetők iránt, ezért az ipar váltott a szórakoztatóiparban használatos csipek, félvezetők gyártására. A másik ok pedig a kereslet csökkenése. 2019-ben még 13 milliónál több autót helyzetek forgalomba az Európai Unióban, tavaly már csak alig 10 milliót. A járvány miatt kevesebbet utaznak az emberek, sokaknak csökkent a keresete, így ritkábban cserélnek kocsit.

Ez rávilágít arra, hogy nem jó, ha egy ország, vagy akár egy térség csak egy iparágra támaszkodik, és arra is, hogy mennyire sérülékenyek a nagy értékláncok. Elsősorban az autó- és a gyógyszeripar függ a beszállítóktól. A magyar iparszerkezetben az autógyártás nagyobb arányt képvisel, mint a német gazdaságban.

A világgazdaság egésze is törékeny – jegyezte meg Bod Péter Ákos volt ipari és kereskedelmi miniszter. A járvány okozta válságban gyakorlatilag az egész glóbusz leállt néhány hét alatt, a helyreállítás nem fog menni egyik pillanatról a másikra. A magyar gazdaság  6 százalékkal esett vissza, a kormányzati kommunikáció szerint a növekedés is 6-7 százalék lesz. Csakhogy az államadósság óriási, az infláció magas. A kilábalás iparáganként különböző lesz, például az IT és a bankszektor jól viselte a válságot, csakúgy, mint más szolgáltató ágazatok. Az itt lévő autógyártók prémium gépkocsikat készítenek, ebben a kategóriában biztosan visszatér majd a kereslet, ha nem is a korábbi szintre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2021.01.20. 06:00 
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert