„Klubrádió
Café Péntek

Oknyomozók, emlékezők, művészek

12/01/2024 14:41

| Szerző: Váradi Júlia

Izgalmas kiállítás, sajtódíj oknyomozásért, holokauszt megemlékezés és egy könyvbemutató - ezek fértek be az e heti Café Péntek-adásba.

2024. január 12. Café Péntek (2024. január 12., péntek 20:00)
53:26
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
2024 a holokauszt 80. évfordulójának éve. Erre az alkalomra Böröcz András, New Yorkban élő magyar szobrászművész egy zajkeltő, mozgó szobrot készített, amely valójában egy fából készült vagont formáz. A kerekeken mozgó alkotás a belvároson át tolva a hét elején megérkezett a CEU Nádor utcai épületébe, ahová örömmel befogadták. Az ünnepélyes avatáson Rényi András művészettörténész mutatta be a vagont, majd Németh Gábor író fűzte hozzá írói gondolatait, és a hangzó szobrot Kovács Marci és a Szakértők Együttes zenés kísérettel meg is szólaltatta. Velük beszélgettünk.

Ehhez kapcsolódik a Zsidóság a magyar nemzetépítésben... című könyv, amelyet ugyanezen a helyen mutatnak be. A szerzőt, Karády Viktor történészt kérdeztük.

Karády Viktor és Kemény István: Zsidóság a magyar nemzetépítésben a numerus clausus előtt és azután
 
Karády Viktor és Kemény István: Zsidóság a magyar nemzetépítésben a numerus clausus előtt és azután
 

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója nyilatkozott az oknyomozó újságírásért járó –  általuk alapított – Soma Díj idei nyerteséről.

Martin József Péter
 
Martin József Péter
- Transparency International /
 Fotó: Ancsin Gábor
 

Fajgerné Dudás Andrea a kortárs magyar képzőművészet senki máshoz nem hasonlítható, hihetetlenül izgalmas alkotó. Legújabb kiállítása a Deák Erika Galériában látható. A galéria vezetője beszélt a művészről.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Café Péntek
2024. január 12. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia