„Köszönjük,
Esti gyors

Nincs mentség – Hardy Mihály jegyzete

12/10/2023 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Tartok tőle, hogy még nagyon-nagyon sok idő fog eltelni, mire a náci vezetőkhöz és az auschwitzi SS-kápókhoz hasonlóan nemzetközi bíróság elé állítják és megbüntetik azokat, akik mindezt a gyalázatot elkövették és kitervelték.

2023. október 12. Esti gyors-részlet (2023.10.12. Hardy Mihály jegyzete)
03:09
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában… az élethez való jogon? Nyilván sejtik már, hogy a múlt szombati, Izrael ellen indított Hamász-vérfürdőre gondolok. Amire nincs sem mentség, sem magyarázat és különösen nincs megbocsátás. Szderot, Ashkelon és a Kfar Aza kibuc neve egy helyre került a civilizált emberiség kollektív emlékezetében Auschwitz-cal, Dachauval vagy Bergen-Belsennel. A vérszomjas Hamász-suhancok a legalapvetőbb emberi joguktól fosztották meg a Gázával szomszédos a környéken élő izraeli polgárokat, az élethez való joguktól. Tartok tőle, hogy még nagyon-nagyon sok idő fog eltelni, mire a náci vezetőkhöz és az auschwitzi SS-kápókhoz hasonlóan nemzetközi bíróság elé állítják és megbüntetik azokat, akik mindezt a gyalázatot elkövették és kitervelték.

Most nincs itt az ideje az „Igen, de…” kezdetű mondatoknak. Ritkán adódik a világban olyan helyzet, amikor ennyire feketén-fehéren látni, hogy ki és miféle szerepet játszik? A felelősség persze nemcsak azokat terheli, akik csecsemőket fejeznek le, akik hidegvérrel kézigránátot dobnak tinédzserekre vagy akik gyermekeket rabolnak el, hogy utána élő pajzsként használják fel őket. Azokat is súlyos felelősség terheli, akik Gázában fegyverraktárakat telepítenek iskolák alá, akik polgári toronyházak tetején rendeznek be parancsnoki központokat, akik a mecsetekben terrorista-toborzó központokat működtetnek. Akiket cseppet sem érdekel a saját, palesztin népük sorsa, csak a saját hatalmuk megmentése bármi áron. Akik nem akarnak és nem is tudnának békét kötni Izraellel, mert a zsidó államot teljes egészében szeretnék eltörölni a föld színéről, a lakóival együtt.

Az elmúlt hetvenöt évben Izrael valamennyi arab szomszédja viselt már háborút a zsidó állammal szemben, köztük néhányan többször is. Ahogy valamennyi arab szomszéd a palesztinokat és radikális vezetőiket is kitessékelte hol békés, hogy erőszakos eszközökkel. Sem Egyiptom, sem Jordánia, sem Szíria és Libanon sem kért belőlük. Más kérdés, hogy ez utóbbi túl gyenge és megosztott ahhoz, hogy kitegye a Hezbollah szűrét a déli, Izraellel határos területekről. Maga a Hamász teremtett olyan helyzetet Gázában, hogy onnan már nincs tovább kiút, minden irányban falakba és zsákutcába ütközik, aki innen menekülne. A politikai szálak pedig Gázából messzire vezetnek, elsősorban Iránba, de ott van a háttérben Katar és Vlagyimir Putyin Oroszországa is. Nem túl biztató kilátások.

Azt nem tudom csak, hogy az Ukrajnában és Gázában párhuzamosan zajló háború vajon nem egy még nagyobb Armageddon nyitánya-e? Amit majd a történészek – ha még lesznek ilyenek – harmadik világháborúként fognak emlegetni…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023. október 12-i adásában hangzott el.