„Támogassa
Reggeli gyors

Tálas Péter: "Amikor előtérbe kerül a felelősség kérdése, az Netanjahu hattyúdala lesz"

12/10/2023 15:31

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Izraelnek úgy kell arányos választ találnia, hogy ne veszítse el a nemzetközi közvélemény szimpátiáját – mondta Tálas Péter, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója a Reggeli gyorsban. A szakértő szerint hosszabb háború jön, de ha Izrael okosan reagál, a konfliktus nem szélesedik ki. Az viszont egyértelmű, hogy az izraeli kormányok 2005 óta képviselt Gáza-politikája kudarcot vallott.

2023. október 12. Reggeli gyors - részlet Tálas Péter 2023. 10. 12.
12:52
00:00

Hatalmas sokk volt Izraelnek a Hamász támadása, a közvélemény szempontjából ezután nem volt lehetőség köztes megoldásokban gondolkodni, az adekvát lépés azt mondani, hogy megsemmisítik a terrorakciót végrehajtó szervezetet – mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója a Reggeli gyorsban. A jelenlegi narratíva persze nemigen tesz különbséget a Gázában – tulajdonképpen a Hamász túszaként élő palesztin civilek, a Hamász tagjai és más fegyveresek között. Abban bízom, hogy ez a gyakorlatban finomodni fog – tette hozzá.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
 Megrongálódott épületek egy palesztin rakétatámadást követően Tel-Avivban 2023. október 8-án. Előző nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. 
 
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
 
 

Jelenleg a bosszú mint érzelem dominál mindent, ami nem szül jó stratégiai döntéseket – mondta a szakértő. Minden bizonnyal sikerül majd meggyengíteni a Hamászt, Tálas ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy sikerülne megsemmisíteni. Izrael gyors és kemény választ adna, de egyelőre az egységkormány létrehozásával vannak elfoglalva, illetve el is kellene tervezni, hogy pontosan mit lépnek. Gáza megtisztítása a fegyveresektől azt jelenti, hogy a hadseregnek városi harcot kell folytatnia a sűrűn lakott területen, ami nagyon sok civil áldozattal járhat, ez pedig tovább növeli a radikalizmust – indokolta Tálas, miért nem lehet teljesen eltűntetni a szervezetet.

A szakértő szerint hosszas háborúra kell készülni, ugyanakkor feltehetőleg nem fog kiszélesedni a konfliktus, főleg ha Izrael okosan reagál. A civil áldozatok természetesen nem csak a helyieket radikalizálják, a nemzetközi közvélemény is átbillenhet. Most mindenki határozottan kiáll az ország mellett, de ez egy pillanat alatt átfordulhat vagy legalábbis jelentősen erodálódhat, ha halottakat, megsérült nőket és gyerekeket lehet látni a tévében és a közösségi médiában. Ezt Izraelnek szem előtt kell tartania, amikor az arányos választ keresi – hangsúlyozta Tálas.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
 Füst száll fel Gáza városa felett izraeli légicsapásokat követően 2023. október 8-án. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen.
 
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber
 
 

Izraelben most mindenki – a civilek, az ellenzék és a média is – azt kérdezi, hogy történhetett meg egyáltalán ez a támadás? Tálas szerint nehezen elképzelhető, hogy az izraeli védelmi szervezeteknek ne lett volna információjuk. A hadsereg az egyik leghatározottabb, a titkosszolgálatot a világ három legjobbja között tartják számon – mondta a szakértő. Talán nem vették komolyan a fenyegetést, egyszerűen nem hitték el, hogy a Hamász képes lehet ilyen nagyszabású akciót végrehajtani. A haderő nagyrésze pedig nem a gázai területen tevékenykedett, hanem Ciszjordániában. 

Az izraeli kormányok 2005 óta képviselt politikája kudarcot vallott. Ellenséges, de nem túl képességes szervezetnek gondolták a Hamászt, aminek gyakorlatilag átadták Gázát – szögezte le Tálas. A végén az emberek fel fogják tenni a kérdést, hogy milyen hibás politikai döntések vezettek ahhoz, hogy ez a támadás végbemehetett, és azt gondolom, az Netanjahu hattyúdala lesz – mondta a szakértő.

A beszélgetésben szó volt arról is, hogy magát a Hamászt is meglephette, hogy milyen kevés ellenállásba ütköztek, valamint arról is, miért nem valószínű, hogy a Hezbollah érdemben belép a konfliktusba. A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Tálas Péterrel
2023.10.12., csütörtök 7:17
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János