„Klubrádió
Hetes Stúdió

Nemzeti öngól – Rózsa Péter jegyzete

3/06/2023 15:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Piac nélkül a központi vezérlésű gazdaság és társadalom elszlömösödik. Sőt, az állami megbízásokkal milliárdosokká tett NER- hű vállalkozók is szűkölni kezdenek, leállnak egyes nagy beruházások, és lassan nemhogy a túlszámlázás, egyáltalán a megbízások jó része is ellehetetlenül.

2023. június 03. Hetes Sstúdió-részlet (2023.06.03. Rózsa Péter jegyzete)
04:51
00:00

Itt kormány legújabb csodafegyvere: június 1. és szeptember 30. közötti az élelmiszer-kereskedelmi üzletláncok számára 20 termékcsoportban előírták a legalább 10 százalékos árengedményt is. Ez tehát kötelező. Nesze neked piac, a súlyos különadók után ezt is nyeld le! 

Azonban egy ilyen fegyver  visszafelé szokott elsülni. A kötelező árcsökkentés miatti veszteséget a kereskedők más áruk drágításával szépen kiegyenlítik.  Ha ezt is megtiltja a központ, akkor elbocsátások lesznek. Amennyiben felmondási stopot rendel el Orbán, akkor bezárnak.

Nyilván az ilyen lépések hatásaival az okos kormánytagok tisztában vannak, legfeljebb erről nem mernek beszélni. Tudják, hogy ez egy inflációs spirálhoz vezet, de amíg ez érezhető lesz, addig időt nyernek és a miniszterek győzelmi jelentéseket harsoghatnak, hogy a nemzet kormánya megint megmentette a nemzetet.

Igen, a piactól, amit túlszabályozva legfeljebb tönkre tehet, de a végén a kispénzűek még nagyobb elszegényedése lesz az eredmény.

Mindez a csak azért is uralkodom a kormányzás helyett nevű játszma keretén belül, ahogy ezt 2010 óta már megszoktuk.

Ideje lenne számba venni, miként alakította át az ország irányítását a NER, hogy végül is kormányzás helyett egy párt és egy vezető uralma legyen. Orbán már  2010-ben elkezdte az Alkotmánybíróság jogkörét nyirbálni. Elsőként a visszautasított népszavazási kérdések elbírálásának jogát vonta el a testülettől majd a költségvetést érintő ügyekben való illetékességétől fosztotta meg. Mára az Alkotmánybíróság tevékenysége is lényegében a kormány lépéseinek igazolására, támogatására, megvédésére korlátozódott.

A  ki tudja már hány alkalommal módosított Alaptörvényt már maga a NER hágja át sokszor. Megszüntették az érdekegyeztető fórumokat, egyoldalúan, a kabinet – nem egyszer maga a miniszterelnök egy személyben – hoz egész szakmákat, szakterületek átíró szabályokat. Ha valamely civil, vagy szakmai  szervezet vitatni merészeli a kormány lépéseit, akkor egyszerűen jön az ignorálásuk vagy a jogköreik megnyirbálása. Tehát a bosszú.

Élelmiszerárstop
Illusztráció: MTI/Balogh Zoltán
 

Az önkormányzatok folyamatosan szenvedik el a jogköreik elvonását, az oktatásban már minden területen felszámolták az autonómiát, a közoktatásban dolgozók  státusztörvényével pedig még emberi mivoltukban is szolgasorba kívánják taszítani a tanárokat. Nemrég az Orvosi Kamara kapott egy kormányzati gyomrost, mivel következetesen szembe helyezkedett az egészségügyi szolgálatok  központi terveivel, a kézi irányítású ügyeleti rendszerrel. Válaszként a kormány eltörölte az orvosok kötelező kamarai tagságát. Igaz, néhány hét alatt az orvosok döntő többsége visszalépett, mert elemi érdekük, hogy együtt őrizzék a szakma színvonalát, tisztaságát, becsületét, hogy kamarai tagság nélkül mégse árasszák el a kuruzslók, dilettáns karrieristák az egészségügyet. Ez csak a kormánynak nem fontos.

Végeláthatatlan a sora azoknak a jogfosztásoknak, amelyek révén a kormány minden lényeges területen és kérdésben uralkodói helyzetbe hozta magát. Ám, a piac nélkül –  erre azért a szocializmus megtanított mindannyiunkat – a központi vezérlésű gazdaság és társadalom elszlömösödik. Sőt – és ezt már most látjuk – a jól kiépített kedvezményezettek köre, az állami megbízásokkal milliárdosokká tett NER- hű vállalkozók is szűkölni kezdenek, leállnak egyes nagy beruházások, és lassan nemhogy a túlszámlázás, egyáltalán a megbízások jó része is ellehetetlenül.

Ez a központi, piac és demokrácia ellenes fegyverzet tehát előbb, utóbb visszafelé fog elsülni. A kormány vagy rálép a konszolidáció, az együttműködések terepére, vagy be fog zárulni a kör, se pénz, sem működő nemzetközi kapcsolatok, de egyre fogyatkozó társadalmi bázis lesz az eredmény. Már látjuk, az ötmilliárdos EU szankció ellenes médiakampány ellenére a legújabb közvélemény-kutatás azt mutatja, az inflációért, a gazdasági recesszióért a többség már nem a szankciókat, nem a háborút és nem Brüsszelt, hanem a magyar kormányt okolja. 67 % – ez már valami. A nemzetet mindentől és mindenkitől folyamatosan megvédő kormányt – úgy látszik – éppen csak önmagától, saját elhibázott politikájától nem lehet majd megvédeni.

Nem kéné inkább kormányozni végre a minden áron való uralkodás helyett?

Rózsa Péter jegyzete a Hetes Stúdió 2023. Június 3-ai adásában hangzott el.