„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem vonulhatnak, ám demonstrálhatnak

20/05/2019 11:53

| Szerző: Klubrádió

Politikai hasznot remélhet a Mi Hazánk Mozgalom a törökszentmiklósi akciótól. Bemutatkozik a Nemzeti Légió.

2019. május 20. Reggeli gyors - részlet 19.05.20. Hegyi Szabolcs
09:02
00:00

Kétszer is betiltotta a rendőrség a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom félelemkeltő vonulását. Törökszentmiklóson. Azt azonban engedélyezte, hogy úgynevezett statikus demonstrációt tartsanak a város központjában. Ott ugyanis középületek, közintézmények vannak, nem lakóházak.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint a vonulás egy megfélemlítő, romák elleni erődemonstráció lett volna, ráadásul olyan környéken, ahol romák is laknak, akiket „foglyul ejtettek” volna. Azt pedig senki sem köteles elviselni, hogy róla félelmet keltő, sértő véleményeket mondjanak.

Toroczkai pártja egy félkatonai szervezetet is létrehozott Nemzeti Légió néven, a demonstráción nagy valószínűséggel tág teret kap a gyűlölködő beszéd. A szakértő szerint a rendőrség be is avatkozhat, de az egész rendezvény előzetes tiltására a mostani ismeretek szerint nincs oka. A gyűlölködő beszéd nem esik tilalom alá, csak az, ami másokat erőszakra indíthat - vagyis az uszítás.

Törökszentmiklóson akkor jött elő a cigány – nem cigány ellentét, amikor egy dohányboltban egy helyi férfi verekedni kezdett. Toroczkaiék egyenesen cigányterrorról beszélnek, a romák pedig félnek, de külső segítséget nem kértek.

Hegyi Szabolcs úgy véli, az egész akció egyetlen célt szolgál, a politikai haszonszerzést, és nincs köze a közbiztonsághoz, a bűnözéshez, vagy a kábítószerekhez.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.