„Klubrádió
Reggeli gyors

"Nem reális, hogy az államot nem éri kár"

4/05/2021 08:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kormányváltás esetén nagyon fontos kérdés lesz, hogy az új kormány, hogyan viszonyul az elszámoltatáshoz. Léderer Sándor szerint nem mindegy, hogy mekkora felhatalmazást kap az új kormányzat, mert ez határozza meg mozgásterét is. A K-Monitor ügyvezetője úgy véli, hogy minden szándéktól függetlenül valamekkora kárt mindenképp elszenved az állam, mert nem lehet minden vagyont visszaszerezni.

2021. május 04. Reggeli gyors - részlet 21.05.04. Léderer Sándor
10:38
00:00

Egész piacágak kerültek kormányközeli, magánkezekbe az alapítványi kvázi-privatizáció során. Most a bankszektor egy újabb szelete, és az állami koncessziók központosított kiszervezése folyik éppen. Léderer Sándor, a K-Monitor ügyvezetője szerint nagyon sok múlik azon, hogy ha egy másik kormány kerül hatalomra, mekkora felhatalmazást kap. Nem mindegy ugyanis, hogy szoros eredménnyel, vagy kétharmados többséggel nyerik a választást, mely esetben mozgásterük lényegesen nagyobb.

Azt hozzátette azonban, nem reális, hogy valamennyi kár ne érje az államot és a társadalmat. Ez határozza meg azt, milyen mélységekig folytathatók le a nyomozások. Nem ritka ugyanis, hogy a privatizált elemek többször is gazdát cserélnek, az arra jóhiszeműen szert tevő sokadik tulajdonostól nem lehet majd visszaszerezni az magánosított közvagyont. Ugyanakkor a legalizált visszaélések mellett minding vannak olyan bűncselekmények is, amelyeken keresztül meg lehetne fogni a korrupt szereplőket, ha lenne rá szándék. Léderer szerint a politikusok környékén látható irreálisan nagy vagyonok és luxus árulkodó jelek. Ugyancsak nyomai vannak a túlárazásos közbeszerzéseknek, mint amilyenek a Kínából vásárolt lélegeztetőgépek is voltak. Ezeknél tények alapján és tanúk vallomásának segítségével bizonyítani lehetne a visszaélések, ha a hatóságok végeznék a dolgukat.

Forrás: Flickr.com.
 

Léderer az állami korrupcióról elmondta, olyan szisztémáról van szó, amelynek a lényege a korrupció, konkrétan a politikai tőke gazdasági tőkévé alakításán keresztül egy nemzeti burzsoázia megteremtése érdekében. hivatalban, aki következetesen megakadályoz minden, a kormány érdekeit sértő vizsgálatot, hasonlóan a függetlenségüket elvesztett hatóságokhoz.

Jelenleg a 2022-es választásokra és az azt követő időszakra történő felkészülés történik, ennek a része újabb ágazatok, mint a felsőoktatás vagy a bankszektor megszerzése, és ezermillárdos nagyságrendű EU-s pénzek és közbeszerzések szétosztása. Ehhez társul, hogy a kormány az ellenzéki önkormányzatokat meggyengíti, az ellenzéki pártok támogatását megfelezte. Továbbá lehetetlenné teszi a közérdekű adatokhoz való hozzáférést, és megakadályozza, hogy a még létező kritikus hangok megszólaljanak. Léderer külön megemlítette Klubrádió frekvenciavesztését.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Léderer Sándorral
2021.05.04., kedd 8:15
Riporter: Dési János