„Klubrádió
Reggeli gyors

Sajnos nem meglepő, hogy a 11 éves gyürei kislány a vonat elé vetette magát

9/01/2023 13:27

| Szerző: Klubrádió

A magyar diákok többsége nem tudja úgy kijárni az iskolát, hogy ne legyen módszeres bántalmazás áldozata – ezt mutatja az UNICEF felmérése, amiről a szervezet jogásza, Balás Borbála beszélt a Reggeli gyorsban. A szomorú apropó egy öngyilkossági kísérlet.

2023. január 09. Reggeli gyors - részlet 2023.01.09. Balás Borbála
06:43
00:00

Nem múlik el úgy tanév úgy, hogy ne történne az iskolai zaklatással, bullyinggal összefüggésbe hozható tragédia, a jelenség, ha változó mértékben is, de nagyon széles körben tapasztalható – mondta Balás Borbála, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa. A szakember annak kapcsán nyilatkozott a Reggeli gyorsban, hogy a napokban interjú jelent meg egy 11 éves gyürei kislánnyal, aki szeptemberben öngyilkosságot kísérelt meg az őt ért rendszeres iskolai zaklatások miatt. A 11 éves Vanda a vonat elé lépett, és életveszélyes sérüléseket szenvedett. Azóta felépült.

A jogász elmondta, egy tavaly őszi kutatásuk során a megkérdezettek 85 százaléka mondta azt, hogy diákkorában legalább egyszer megtapasztalta az iskolai zaklatást, 66 százalék pedig azt mondta, rendszeresen érte vagy éri fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten. A legtöbb bántalmazás az osztályteremben történik, de nem áll meg ott, hanem folytatódik az online térben, személyes üzenetek formájában vagy a közösségi oldalakon. Nagyon komoly problémáról van tehát szó, így sajnos nem kivételes, ami a gyürei kislánnyal történt – utalt rá Balás Borbála. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

Kérjük, olvassa el ezt az oldalt!

A UNICEF munkatársa arról is beszélt a zaklatást fontos elkülöníteni az egyszeri bántalmazástól vagy más konfliktushelyzetektől, mert ezeket egészen másképp kell kezelni. Bullyingról akkor beszélünk, ha szándékos, hosszabb időn át, ismétlődően megtörténő bántalmazásról van szó, amikor a felek közti erőviszonyok eltolódnak, ami azt jelenti, mindig a bántalmazó fél rendelkezik több hatalommal.

A bullying visszaszorításáért a probléma társadalmi tudatosításával lehetne a legtöbbet tenni, azzal, ha a gyermekkel kapcsolatban lévő összes felnőtt figyelmet fordítana a jelenségre, és nem azt gondolná, hogy az efféle bajokat a gyerekek majd úgyis megoldják egymás között. Észre kell venni a jeleket, azt ha egy gyerek szorongóvá, zárkózottá válik, ha alacsony az önértékelés, romlik az iskolai teljesítménye. Ezzel együtt a felnőttnek a gyerek számára megbízható személyként kell megjelennie, akihez az odafordulhat a problémájával. Ha a tanár észreveszi a zaklatást, mindenképpen érdemes tanácskoznia az iskolapszichológussal, ha ilyen munkatársa nincs, akkor a minden iskolában jelenlévő szociális segítővel, aki a gyermekvédelmi rendszer része.

A diákoknak, osztálytársak is nagyobb tudatosságra kellene szert tenniük a témában. A szülőknek, majd a pedagógusoknak prevencióként a gyerek előtt már annak kiskorától beszélniük kellene arról, hogy mindenki megérdemli, hogy tisztelettel bánjanak vele – mondta a jogász, aki hozzátette, nem lehet tehát csupán és elsősorban az iskolarendőröktől várni a megoldást.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Balás Borbálával
2022. január 9., hétfő 06.50
riporter: Szénási Sándor