„Klubrádió
Reggeli gyors

Menekülés a kütyüzésbe: mi várja a gyerekeket az offline világban?

21/12/2022 12:20

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Mindannyian érezzük, hogy nincs rendben, ha a gyerek gyakorlatilag katatón állapotban pörgeti a közösségi médiát, vagy ha folyamatosan online játékokban éli ki magát, de milyen problémákat okoz ez, illetve lehet-e haszna a kütyüknek? A szakember szerint meg kell tanítani a gyerekeket az offline világban való eligazodásra is.

2022. december 21. Reggeli gyors - részlet 2022.12.21. Reményiné Csekeő Borbála
10:44
00:00

Ahogy a belvárosi közlekedésben sem indítunk útnak egy 8 évest anélkül, hogy megtanítanánk neki, mi a zebra, mi az aluljáró, és hogy mi az erősebb, a bicikli, vagy a villamos, úgy nem lehet közös szabályok lefektetése nélkül a 8 éves kezébe nyomni az egész világhálót, mondta a Reggeli gyorsban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála, akivel arról beszélgettek, hogy milyen hatással van az állandó kütyühasználat (tehát a mobilképernyő pörgetése, az online játékok) a fiatalokra.

 
Illusztráció
(Flickr)
 

 

Arról is beszélt Csekeő Borbála, hogy azok a gyerekek, akik folyton az online világban lógnak, rossz élményeket, sérüléseket is szerezhetnek ott. Sok minden történhet a telefonon, az online játékok világában. Kell-e aggódnunk az online világban lévő gyerekért?

Ehhez szerinte közelebbről meg kell nézni, hogy mi történik, amikor a kütyüjét nyomogatja, hiszen sok visszaélés, bullying történik, felnőttek használhatják ki a gyereket, valaki pedig csak "katatón állapotban pörgeti a közösségi médiát, és semmi hozzáadott érték, semmi sikerélmény, semmi kreativitás nem történik, csak telnek a percek, az órák, a napok". És ebben nagyon nehéz megtalálni a jót, mondta a szakember.

Hogy az a "vákuumhatás", ami beszippantja őket, egy ok vagy már egy okozat, arról azt mondta, sokszor a következménye valami sikertelenségnek, valami elől menekülnek, ami lehet a rossz családi, iskolai légkör, vagy a kortársak kiközösítése. Sokszor azért válnak különösen vonzóvá a videójátékok, a közösségi média, mert ott a tizenéves egy kicsit "más lehet", egy másik arcát mutathatja meg, a világ is kiszámíthatóbb, és sikereket elérni is egyszerűbb.

De akár még motiválható is lehet egy szinten, és sok fiatal későbbi pályaválasztását is megalapozhatja, hogy az online térben fedez fel valamit legyen az zenevágás, játéktervezés, fotózás, kommunikációs készségek, amihez másképpen hozzá sem férhetett volna. De eközben meg csalóka is, hogy tud illúzió lenni, ezért sem lehetünk elégedettek, ha egy tini úgymond megtalálja a helyét az online világban, mert offline térben kell élni, és nem lehet megoldás minden elől egy másik dimenzióba menekülni.

Amikor látjuk a kütyüző gyereket, ezért érdemes egy lépéssel hátrébb lépni, és megnézni, hogy ha nincs ez az online világ, akkor mi várja az adott fiatalt az offline hétköznapokban, mondta.

De szerinte nemcsak a gyereket érdemes megfigyelni, hanem magunkat is, és kiderül, milyen mentális problémát okoz a kütyük folyamatos használata, mert az igenis probléma lehet. A szakember szerint az önmegfigyeléssel kiderülhet, hogy hol érezzük, hogy kicsúszott, egyáltalán kicsúszott-e a kezünkből az irányítás, vagy hogy a gyors információgyűjtés mobilozás közben valóban időnyeréssel jár-e, és megkönnyíti-e az életünket, vagy ellenkezőleg, felszínesebbek leszünk, több hibát véthetünk, és észrevehetjük, hogy sehol sem vagyunk ott igazán. Az önkontroll már a felnőtteknek is kihívás, a serdülő és az annál fiatalabb gyerekeknél pedig nem is elvárható az önfegyelem és önszabályozás. Ezért az a felnőttekre váró feladat, mondta. Ebben a Kék Vonal is segít: Akinek kérdései, problémái vannak, azoknak a 116 000 ingyenes hívószámon várják a hívását.