„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Nem lesz jobb az akkugyárak közelében lakóknak, ha az ország másik végén telepítenek erdőt"

18/10/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az új építészeti törvény ugyan előírja a beépítésre szánt területeknek megfelelő zöldterületek létesítését, azt nem szabja meg, hogy annak az érintett település közigazgatási határán belül kell lennie – mondta Kun Zoltán, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetség elnöke.

2023. október 18. Reggeli gyors - részlet 23.10.18. Kun Zoltán
11:09
00:00

Habár Lázár János építési és beruházási miniszter szerint az új építészeti törvény fő célja az, hogy „a magyarok munkájából magyarok haszna legyen”, számos civil és szakmai szervezet – valamint nem meglepő módon a politikai ellenzék is – gyanakvóan áll az előterjesztéshez – írja hangzatos Gumiparagrafus-erdő és huncutságok: így ismeri el az építészeti törvény, hogy minden közvagyon privatizálható című cikkéáben a Mérce.

"Bár az egész országot érinti, a Balatonnál azért is fontos az új építészeti törvény, mert kijelöl egy főtájépítészt, ugyanakkor nagyon hiányoljuk a jogszabályból, hogy a vizes élőhelyek jelentősségét nem veszi figyelembe. A nádasok, vizes élőhejek teljesen kimaradtak" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Kun Zoltán, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetség elnöke.

Ami a "huncutságokat" illeti, Kun megjegyezte, hogy a jogszabály általa kifogásolt 7§ egy részében úgy fogalmaz: "zöldterület övezetből és erdőterület övezetből új beépítésre szánt területet, vagy különleges beépítésre nem szánt területet kijelölni nem lehet, kivéve, ha legalább az új kijelöléssel azonos mértékű és legalább azzal megegyező biológiai aktivitás értékű zöldterület övezet vagy erdőterület övezet kerül csereterületként kijelölésre".

Ebből azonban egyebek mellett hiányolja a kitételt, hogy a csereterületnek a település közigazgatási határán belül kell lennie. "Ez szerintünk elég nagy hiba" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy így sérül az adott településen lakók egészséges környezethez való joga.

Példaként emelte ki a Győrszentiván esetét, amelynek közigazgatási területén egy 400 hektáros mezőgazdasági területet akarnak kijelölni. Nem lehet tudni, mit terveznek ott építeni, az alapján azonban, hogy a legsúlyosabb kategóriába eső ipari területetté alakítanák át, nagy valószínűséggel akkumulátorgyárról, vagy más akkumulátoripari egységről lehet szó. Az önkormányzat a szervezet megkeresésére, hogy hol terveznek kompenzációként zöld területet kialakítani, nem válaszolt.

Sarkított hasonlattal "ha Győr teljes területét leburkolják, és Iklódbördőcén (Zala megye) telepítenek kompenzációként erdőt, az a győriek életminőségét nem sokban javítja".

A területen egyébként már megjelentek a szennyező anyagok:

A Mérce is idézte Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti listavezetőjének hétfői Facebook-posztját.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kun Zoltánnal
2023.10.18., szerda 8:46
Riporter: Para-Kovács Imre