„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem illik a Várba a könyvtár

3/05/2019 09:25

| Szerző: Klubrádió

Szokás szerint semmit nem lehet tudni, csak sejteni. A Várból állítólag el kell költöznie az Országos Széchenyi Könyvtárnak. Mindenesetre most bezár.

2019. május 03. Reggeli gyors - részlet 19.05.03. Csóti Csaba
06:52
00:00

Szinte biztos, hogy el kell költöznie az Országos Széchenyi Könyvtárnak a Várból. Abba a koncepcióba, amely kialakulni látszik - hogy tudniillik ott egy kormányzati negyed legyen - ilyen kulturális intézmény nem illik bele. Persze az egész költözésről semmit sem lehet hivatalosan tudni, a kormány ebben az esetben is megspórolta a társadalmi egyeztetést, a szakmai vitát, még a korrekt tájékoztatást is.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke úgy tudja, hogy az OSZK most négy hónapra zár be. Az épületben átépítések folynak, a gyűjteményt pedig a Kilián-laktanyába költöztetik át. Csóti Csaba, és persze a szakma szerint a laktanya jelenlegi állapotában alkalmatlan a nemzeti kincs fogadására és tárolására. Megfelelő terek kellenének, ügyelni kell a hőmérsékletre, a páratartalomra, stb.

Az OSZK dolgozóit hírek szerint május 6-án tájékoztatják arról, hogy mi várható, mi lesz a gyűjteménnyel és velük.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András. Címlapkép: MTI, Kovács Attila.