„Klubrádió

"Nem csak a bántalmazás, az eltussolás is nagy probléma" – A Szabadság körei

20/03/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Szabadság körei sorozatának rendezvényén Perintfalvi Rita vendégei Herczog Mária, Gál András és Molnár László a bántalmazás természetéről, felderítésének és elhárításának problémáiról beszélgettek.

A kegyelmi botrány apropóján – vagyis hogy K. Endre, aki a bicskei gyermekotthonban évekkel ezelőtt megpróbálta elhallgattatni az igazgató szexuális abúzusának áldozatait, kegyelmet kaphatott – Szabadulás a bántalmazásból címmel szervezett beszélgetést a Szabadság körei stábja. Olyan szakembereket látott vendégül a program alapítója, Perintfalvi Rita  teológus, közgondolkodó, akik saját szakterületükről tudják megvilágítani a problémát, és így kínálhatnak megoldásokat: Dr. Herczog Mária gyermekvédelmi szakértő, családszociológus, aki egyéb elfoglaltsága miatt videóüzenetben tudott csak részt venni a beszélgetésen, helyette a kérdésekre Molnár László, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) volt elnöke válaszolt, és Dr. Gál András ügyvéd, sértetti jogi képviselő. A beszélgetést Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Magazinok főszerkesztője moderálta.

 
Szabadság körei
 
Molnár László, Perintfalvi Rita, Gál András, Szörnyi Krisztina
Fotó: Szűts Pál, contempal.com
 

Jó és rossz titkok

"A társadalom állapotáról az árul el a legtöbbet, hogy hogyan bánnak a gyermekekkel, az idősekkel, a gyengébb érdekérvényesítő képességű emberekkel" – mondta rögzített videóján Herczog. Szerinte nagyon fontos, hogy a szülők eleget tudjanak tenni gyermekeik iránti kötelezettségüknek, biztosítsák jólétüket és jóllétüket, a megfelelő ellátásukat. Ehhez az államnak is hozzá kell járulnia. Az önismeret és a testtudatosság elengedhetetlen, hogy a gyerek meg tudja határozni, mi jó számára és mi kellemetlen, riasztó, vagy akár elfogadhatatlan. Így megértheti a különbséget jó és rossz természetű titkok közt is. Utóbbi jellegzetesen a bántalmazó felnőtt eszköze, amellyel illetlen viselkedését titokban igyekszik tartani.

A szaktudás megvan, csak nem ott ahol arra szükség lenne

Gál az áldozatvédelemmel kapcsolatban megjegyezte, alulról látja az igazságszolgáltatást. Nagy problémaként látja, hogy a szaktudás, a bántalmazás felderítésére, megelőzésére szolgáló szaktudás meg lenne, csak nem ott ahol arra igazán szükség lenne. Hiába van egy arra felkészült testület bármely megye székhelyén, ha a legsúlyosabb esetek tőlük távol történnek meg.

Tett és eltussolás

A bántalmazás természetével kapcsolatban Perintfalvi arról beszélt, hogy két bűn rendszerint együtt jár: maga a tett, és az annak eltussolására tett kísérlet, amelyeket egyforma súlyú bűnnek tart. Az eltussolás évtizedekre, vagy akár évszázadokra teret teremt az ilyen bűnöknek. Így van ez a katolikus egyházban is.