„Klubrádió
Esti gyors

"Nem azért szűnik meg az ügyelet, mert két orvos elmegy, hanem azért mennek el, mert elegük lett az átszervezésből"

17/01/2024 23:23

| Szerző: Klubrádió

Nem két gyerekorvos távozása miatt szűnik meg a pomázi ügyelet, hanem azért, mert átalakítják a rendszert és nekik ebből lett elegük, nem vállalták – mondta Póta György házi gyerekorvos. Hozzátette, a házi gyerekorvosok csaknem fele nyugdíjas, eddig helyben ellátták az ügyeletet, de nincs már kedvük ahhoz, hogy az átszervezés miatt egy távolabb kijelölt központba menjenek dolgozni.

2024. január 17. Esti gyors / részlet, Póta György (24.01.17.)
07:40
00:00

Februártól 40 kilométert kell utazniuk azoknak a pomáziaknak, akik ügyeletre vinnék a gyereküket délután 4 óra után. A jövő hónaptól ugyanis ott is megszűnik a háziorvosi ügyeleti rendszer. A pomázi orvosi ügyelethez 42 ezer ember tartozik.

Póta György házi gyerekorvost kérdeztük erről az Esti gyorsban, aki a jól ismert problémával, a háziorvosok életkorával kapcsolatban azt mondta: ahogy telt az idő, úgy nőtt az átlagéletkor, sajnos fiatalok nem jönnek, „akik benne vagyunk, együtt öregszünk a rendszerrel”. Hozzátette, egyértelmű, hogy ez általános probléma, nem egyedi eset.

Azt viszont kiemelte, hogy még csak nem is a két orvos távozása miatt szűnik meg a pomázi ügyelet, hanem azért, mert Pest megye februártól átáll az országos ügyeleti rendszerre. Ezért megszüntetik a területen lévő ügyeleteket – így a pomázit is –, és az ott dolgozó orvosokat kötelezik vagy erősen felszólítják, ez helyfüggő a szakértő szerint, hogy a központilag kialakított ügyeleten vállalják a munkát (ami egyébként nem lesz éjszakai ügyelet, csak este 10 óráig tart majd.)

Részletezte: a felnőtteket ellátó ügyeletet Szentendrére vitték, a gyerekeknél Pest megyében három központi ügyeleti helyet jelöltek ki, ezek Vác, Cegléd és Érd. Konkrétan Pomáz Váchoz tartozik, tehát a pomázi gyerekek délután 4 óra után a váci ügyeleten kaphatnak ellátást. Ez a fent említett 40 kilométer, mert körbe kell menni minimum az M0-s hídon, de ha valakinek nincs matricája, akkor mehet az Árpád hídig. Vagyis, az a baj, hogy a pomázi, gyerekeket és felnőtteket ellátó ügyelet helyett ezekről a helyekről el kell menni egy távolabbi központba, és ezt nem akarták az orvosok csinálni. Hangsúlyozta: nem a két gyerekorvos távozása miatt szűnik meg az ügyelet, hanem fordítva, mert átalakítják a rendszert és nekik ebből elegük lett, inkább elmennek. Ez viszont a napközbeni ellátásban is kiesést okoz majd – tette hozzá.

Póta György szerint ez nem elsősorban pénzkérdés, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy az átlagéletkor 60 fölött van, a háziorvosok 30-40 százaléka, a házi gyerekorvosok csaknem fele nyugdíjas korú; akik ellátták eddig helyben az ügyeletet, azok úgy gondolják, hogy nincs már kedvük messzebbre, idegen környezetbe elmenni dolgozni. Tehát inkább a munkakörülmények megváltozása vezet ehhez a döntéshez – összegezte.

Ugyanakkor azt is mondta: országosan ez már lejátszódott, miután az ország nagyobb része már átállt az új ügyeleti rendszerre; bár nem voltak olyan sokan, aki nem akarta, nem vállalta, megoldották, hogy ne kelljen ügyelniük. Azonban most pont a legsűrűbben lakott részek következnek, mint Pest megye, és még nem tudják a dátumát, de „ijesztgetik őket” a nyárral Budapest esetében. Ott is a járási, kerületi ügyeletek helyett a főváros egy-egy pontjára koncentrálják az ügyeleteket, a gyerekeknél úgy tudja, három ilyen helyszín lesz. A végére maradt a legnehezebb rész, és kérdés, hogy tudják ezt majd megoldani. A saját bőrén érezve ő is izgatottan várja, hogy alakul a helyzet – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. január 17., szerda 18:45
Műsorvezető: Szénási Sándor