„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Nem a politikai elitnek üzent Ferenc pápa

2/05/2023 13:42

| Szerző: Klubrádió/Döbrőssy Viktória

Az országnak szól, és nem a politikai elit valamelyik részének - mondta a Reggeli gyors szerdai adásában a pápalátogatásról Karácsony Gergely.

2023. május 02. Reggeli gyors - részlet Karácsony Gergely 2023.05.02.
08:20
00:00

Korábban beszámoltunk róla, hogy Ferenc pápa a főváros polgármesterét is meglátogatta budapesti tartózkodása alatt.

Akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy volt-e ennek valamilyen politikai üzenete. Karácsony erre azt válaszolta, hogy a találkozó minden mögöttes tartalom nélkül, az országnak szól és nem a politikai elit egyik vagy másik részének. „Nem érdemes ezeket a magyar belpolitika vagy az aktuális világpolitika szintjére lehúzni, mert ezek hosszabb távon, sokkal szélesebb spektrumban megfogalmazott üzenetek.”

Hangsúlyozta, a kormány politikai termékké alakított kereszténysége nagyon messze áll attól a kereszténységtől, amit a pápa képvisel. „Ha elolvassuk a pápa közéleti témákban írt könyveit, azokban javaslatokat fogalmaz meg bennük – menekültek befogadása, teremtett világ védelme – amelyek olyan politikai elkötelezettségek, amiket egy baloldali politikus is bátran a zászlójára tűzhet” – mondta a főpolgármester.

Karácsony elmondása szerint hatalmas megtiszteltetés volt nemcsak a személyes találkozó, hanem az is, hogy a Szentatya elismerő szavakkal illette Budapestet.

Ferenc pápát úgy jellemezte: „Végtelenül kedves ember, akinek a személyisége akkor is sok embert megérintene, ha nem viselné ezt a méltóságot.”

Azt is megosztotta, hogy soha életében nem izgult még ennyire, pedig jó néhány hasonló találkozón vett már részt, "de percek alatt elmúlt, mert annyira szeretetteljes, közvetlen és odafigyelő volt".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Karácsony Gergellyel
2023.05.02., kedd 8:35
Riporter: Dési János