„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Nehezített körülmények közt érettségiznek a diákok

6/05/2021 14:50

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A második évfolyam érettségizik a koronavírus-járvány alatt, az oktatás pedig legalább részben digitális térben zajlott. Ercse Kriszta, oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint azonban a digitális oktatás megvalósítása komoly, megoldásra váró problémákkal küzd, mint az, hogy nem minden diák számára elérhetők a szükséges eszközök, és az internetszolgáltatás. Szerinte az érettségivel kapcsolatos problémák még feltűnőbbek ilyen körülmények közt.

2021. május 06. Reggeli gyors/Reggeli személy - 21.05.06. Ercse Kriszta
17:35
00:00

A héten zajlik az érettségi nehezített körülmények között. Az érettségízők november óta nem járhattak be az iskolába. 

Ercse Kriszta, oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője a Klubrádiónak elmondta, hogy számos javaslatot nyújtottak be a kormánynak, de azokat nem veszik figyelembe. Így arra sincs semmilyen megoldás, hogyan ne veszítsenek még egy évet a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került diákok.

A legfőbb problémák közt az eszközöket, és az internetszolgáltatás hiányosságait említette, melyek mellett a digitális oktatás Ercse szerint ellehetetlenül. Ehhez társulnak a pedagógusok felkészültségének hiányosságai. A digitális oktatás elkerülhetetlen, de egységes alapokra helyezve kell kidolgozni. Ami történt, Ercse szerint nem a digitális oktatás bukása, mert az nem valósult meg, hanem egy vészhelyzeti megoldás, ami mögül az oktatásirányítás kivonult. A jelenléti oktatás csökkentésére – kihelyezve bizonyos projekt-feladatokat – alkalmas lehet.

Koronavírus - Digitális tanrend
 
TávoktatásFotó: Komka Péter / MTI
 

Élesen kritizálta az érettségit Ercse, aki szerint az egész elsősorban teljesítménymérés, nagy mennyiségi tudásanyagot töltenek a diáákok fejébe, amit aztán "visszaböfögnek". "Rettenetesen igazságtalan, ugyanakkor hatalmas tétje van" – tette hozzá. Át kéne alakítani, a jelen körülmények közt korszerűsíteni kéne. Tragédiának nevezte, hogy már a második évfolyam szenved a vizsga nem kellő előkészítése miatt. Kérdés, hogy mekkora kárt okoz ez az ő életükben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy/interjú Ercse Krisztával
2021.05.06., csütörtök 9:05
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert