„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Nem a NER-ből vizsgáztak az érettségizők"

5/05/2021 19:40

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az idei évi történelem érettségi kérdései közt szerepelt az Alaptörvény is. Vódli Zsolt István a Történelem Tanárok Egyletének Bizotmányi tagja úgy véli, hogy a társadalomtudomány részét képezik napjaink intézményei is. A szakember szerint ez nem jelenti azt, hogy az érettségizők a NER-ből vizsgáznak.

2021. május 05. Megbeszéljük - részlet 21.05.05. Vódli Zsolt István
14:08
00:00

Az Alaptörvény is szerepelt az idei történelem érettségi kérdései közt. A diákok idén az athéni demokráciával, a középkori építészettel és Mátyás uralkodásával kapcsolatos feladatot is kaptak a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében – írja az Eduline. Az egyik feladat pedig teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Vódli Zsolt István a Történelem Tanárok Egyletének Bizotmányi tagja a Klubrádiónak elmondta, hogy az aktuálpolitika mindig is részét képezte a történelem, azon belül is a társadalomtudomány tételeinek, így aligha lehet meglepő, ha az Orbán-korszak bizonyos elemeit a társadalomtudomány tételei közt találjuk. Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy a diákoknak a NER-ből kell érettségi vizsgát tenniük.

A szakember úgy véli, hogy az igazi nehézséget inkább az jelenti, hogy az idei érettségire felkészülni épp olyan nehéz volt, mint egy évvel korábban. A lezárás miatt nem biztos, hogy mindenki eljutott a tanmenetben az Alaptörvényt is magában foglaló szakaszhoz, ami okozhatott nehézséget.

Érettségi - Történelem írásbeli
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Vódli Zsolt Istvánnal
2021.05.05., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György