„Klubrádió
Megbeszéljük...

A diákok egészsége vagy a gazdaság újraindítása fontosabb? – A magyar iskolanyitásból orosz rulett lehet

19/04/2021 16:41

| Szerző: Klubrádió

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is kinyitottak április 19-én annak ellenére, hogy nincs egészségügyi szakember, aki ezt támogatná, főleg, hogy a brit mutáns még veszélyesebb, mint a koronavírus tavalyi változata. Jóval több gyermek kapja most el úgy a fertőzést, hogy kórházba kerül, és közülük van, akit lélegeztetőgépre kell tenni. Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivőjének a G7.hu véleményrovatában - az iskolanyitásról és annak esetleges következményeiről – közölt cikke adta az apropót a beszélgetésre. 

2021. április 19. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Ercse Krisztina - 2021.04.19.
16:09
00:00

 

 

 

Ercse Kriszta orosz ruletthez hasonlítja a mostani helyzetet, mivel az oktatási kormányzat szerinte a minimális biztonsági kockázatok figyelembe vétele nélkül "terel be" sok embert egy zárt térbe, óvodákba, iskolák alsó tagozataiba, aminek kiszámíthatatlan következményei lehetnek. Amióta Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette az április 19-i iskolanyitás tervét, hozzáértő egészségügyi szakemberek, szakszervezetek, érdekvédők próbáltak türelmesen, érthetően érvelni ellene – hiába – hangsúlyozta az oktatáskutató. 

Ercse Kriszta
 

Ercse szülői közösségek által végzett felmérésekre hivatkozva elmondta, hogy az emberek között nagyon nagy félelem van az iskolanyitással kapcsolatban. Megjegyezte, azokra az iskolákra és dolgozóikra rettentően büszkék lehetünk (például a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolára), ahol – a jogszabályokat betartva, de – kiálltak a korai iskolanyitás ellen, csak a digitális oktatást vállalták, szem előtt tartva a diákok, kollégák, szülők egészségét. 

Ercse Kriszta szerint az oktatásirányítás nem hajlandó működtetni a prevenció rendszerét, illetve gondoskodni a biztonság fenntartásáról. Pedig csak egyszerű intézkedéseket várnának el a kormánytól: tegyék lehetővé a diákok és tanárok rendszeres szűrését; ingyenes maszkokat biztosítsanak a diákoknak és a tanároknak egyaránt; teremtsék meg az online oktatás feltételeit minden körülmény között; szervezzék meg a kiscsoportos foglalkozásokat, hogy a lehető legkisebb legyen a gyerekek közötti személyes kontaktus; ne legyenek énekórák és beltéri testnevelés órák, valamint adjanak azonnali döntési lehetőséget az iskolavezetőknek, hogy új helyzetekben ne kelljen napokat várni az operatív törzs reakciójára. A Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint még drámaibbá teszi a jelenlegi helyzetet, hogy most már főleg a koronavírus mutánsai, így a brit variáns fertőz, amely már az iskolás korosztályt is komolyan veszélyezteti.

Nevetséges, hogy milyen intézkedéseket NEM hajlandó megtenni a kormány – mondta az oktatáskutató. Az is felháborító, hogy a kormányzat részéről burkolt vagy nyílt fenyegetések hangoznak el az oktatás bojkottálói felé: "meghosszabbítják a tanévet, évet kell ismételni, mert nem lesz elegendő jegyük a diákoknak, fegyelmit kaphatnak a tanárok stb".

Ercse Kriszta – és más szakértők – szerint is biztonságosabb lett volna szeptembertől folytatni a jelenléti oktatást, de sajnos ehhez az intézkedéshez is hiányzik a politikai akarat, úgy véli, az áprilisi iskolanyitás csak erődemonstráció a kormány részéről.

A szóvivő szerint a kormány csak verbálisan családbarát, verbálisan szereti a gyerekeket, hisz teljes mértékben tisztában van a veszélyekkel, mégis kinyitottak az iskolák, óvodák. A gazdaság újranyitását fontosabbnak tartják a magyarok egészségénél – hangsúlyozta Ercse Kriszta.

Orbán Viktor és kormánya kommunikációját is tragikusnak tartja, mert folyamatosan csak azt mondogatják, hogy az oltás a megváltás, mintha egy tűszúrás már meg is védhetne minket minden bajtól, és nem veszik figyelembe, hogy a védettség általában csak a második oltás után hetekkel alakul ki. Tehát feltétlenül szükség lenne más módon is a védekezni a fertőzés ellen. Ráadásul Orbán kormánya, amikor az oltás mindenhatóságáról beszél, áthárítja a felelősséget az egyénre, miközben a rendszer semmiféle támogatást nem nyújt a családoknak, például a gyerekeikre otthon vigyázó, és ezért a munkájukból kieső szülőknek. Ez elképesztő arcátlanság és erkölcstelenség!

Ercse szerint a kormány kötelessége lenne az EU által erre a célra biztosított pénzeket megfelelően felhasználni, vagyis támogatni a családokat és a munkahelyeket.

Arról is beszélt ha a kormány korrekten kommunikálna a vakcinákról, akkor nem lenne ilyen nagy az oltások elutasítottsága. Ez a kormány megdolgozott érte, hogy az emberek ne bízzanak benne!

Ennek ellenére nagyon fontos, hogy megértsük, hogy az oltással nem csak a saját életünket, hanem a körülöttünk levőkét is megmenthetjük!

 A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük
2021. április 19., hétfő 16:45
Műsorvezető: Szénási Sándor