„Köszönjük,
Esti gyors

"Nagyon valószínű, hogy többet is tehetett volna az üldözött zsidókért XII. Piusz pápa"

19/09/2023 08:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár tagadhatatlan, hogy XII. Piusz pápa segített az üldözött zsidóknak, levelezéséből kiderül, hogy már 1942-ben tudhatott a tömeges megsemmisítésekről, ez alapján pedig mégsem tett meg minden tőle telhetőt – véli Vásárhelyi Júlia, a  témával foglalkozó újságíró.

2023. szeptember 18. Esti gyors - részlet 2023.09.18. Vásárhelyi Júlia
07:35
00:00

Azután, hogy Ferenc pápa 2020 áprilisában megnyitotta a kutatók előtt a XII. Piusz pápasága alatt kelt dokumentumok eddig titkos archívumát, újra fellángoltak a viták a Szentszék és az egyházfő II. világháborúban játszott szerepéről, a holokauszt idején tanúsított viselkedésükről – számolt be róla a Magyar Narancs.

Az már vasárnap a Telexen jelent meg, hogy egy 1942. december 14-én keltezett levélben Lothar Koenig jezsuita, a németországi náciellenes mozgalom egyik tagja levelet írt a pápának és a pápa vatikáni személyi titkárának, a szintén német Robert Leiber atyának. A levélben Koenig azt írja, több forrás megerősítette, hogy naponta kb. 6000 lengyelt és zsidót végeznek ki az "SS-kemencékben" a belzeci táborban.

 
XII. Piusz pápa
Fotó: Fortepan/Reklámélet folyóirat
 

"Évtizedek óta folyik a vita arról, hogy miért viselkedett ilyen óvatosan Piusz" – mondta az Esti gyorsban Vásárhelyi Júlia, a témával foglalkozó újságíró. Hozzátette, azt ugyan nem tudja megítélni, hogy mint pápának keményebben, radikálisabban kellett volna fellépnie, de abban egészen biztos, hogy Piusz tehetett volna többet is. Sokat elárul az akkori egyházfő személyéről, hogy soha nem mondta ki a deportálások és megsemmisítések kapcsán, hogy zsidókról, homoszexuálisokról van szó, mindig csak szerencsétlen, etnikai hovatartozásuk miatt üldözött emberekről beszélt. Soha nem fogadta el azt sem nyilvánosan, hogy a munkatábokban valójában megsemmisítették.

Megjegyezte, Piusz ettől függetlenül próbált segíteni, különösen a kikeresztelkedett zsidókat igyekezett menteni, majd Róma náci megszállása idején különleges státuszú kolostorokban, valamint a pápák nyári rezidenciáján, a Castel Gandolfói birtokon, valamint azt kérte, hogy mások is segítsenek a "szerencsétleneken".

Összességében Vásárhelyi úgy véli, bár Piusz valóban igyekezett valamelyest segíteni a zsidókon és a homoszexuálisokon, sokkal jobban kiállhatott volna az üldözöttek mellett, már azzal is, ha megnevezi az üldözötteket. Az alapján, hogy a levelek alapján a pápának 1942-ben már tudnia kellett a megsemmisítésekről, az újságíró úgy ítéli meg, "nagyon valószínű, hogy többet is tehetett volna" XII. Piusz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Vásárhelyi Júliával
2023.09.18. hétfő 18:45
Riporter: Rózsa Péter