„Támogassa
Reggeli gyors

Kutya Párt igazgatója: Nem találkoztam fiktív számlával

9/05/2024 12:40

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Kutya Párt-os gyűlésekről kerültek 2021-es hangfelvételek a HVG-hez, ezeken pénzügyi hiányról, elveszett vagy soha meg nem lévő számlákról, illetve esetlegesen a fiktív számlák használatáról is szó esik. "A hangfelvételről annyit, hogy mindkét ügy kint van az interneten az ÁSZ-jelentésben, a 2021-es jelentésben a 2018-19-es évekről ott van a számlahiány, a 2023-as jelentésben a '20-21-es évekről pedig ott van a tiltott pártfinanszírozás. Innen is köszönöm azoknak a pártoknak, akik így akarnak túlélni a 2024-es politikai nehézségek közepette, hogy hangfelvételeket küldözgetnek újságoknak - mondta Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pártigazgatója utalva arra, hogy ezek eddig sem voltak titkosak. Ő már a hangfelvétel elkészítése után érkezett a Kutya Párthoz, "azóta az elnökség és a tagság is komolyan vette mindezt, mindent rendeztünk, nem találkoztam fiktív számlával visszamenőleg sem. Azóta átláthatósági fellegvár vagyunk."

2024. május 09. Reggeli gyors-részlet (2024.05.09.) Nagy Dávid
13:03
00:00

"Én nem találkoztam fiktív számlával, úgyhogy én azt gondolom, hogy nincs is. Amikor én idejöttem a Kutya Párthoz 2021-ben, a hangfelvétel után (Zoomon zajlott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tagjai és munkatársai között 2021. április 28-án), és el kellett kezdeni rendbe rakni ezeket a dolgokat, adminisztratív módon, meg törvényességi szempontból, akkor én semmi nyomát nem találtam ilyen visszaélésnek. Mikor ezt láttam 2021 nyarán, nekem az egyik első feladatom volt, hogy ezt a jegyzőkönyvet rendbe rakjam. Gondolhatják, hogy milyen remek feladat volt! Amikor jöttem, azután többekkel, akik frissen lettek felvéve, elkezdtük máshogy csinálni. Az elnökség és a tagság is komolyan vette, és azóta átláthatósági fellegvár vagyunk."

Az egyik kritikus része a hangfelvételnek a számlahiány. A pártigazgató úgy fogalmazott, hogy "ez azért alakulhatott ki, mert mi – szemben más pártokkal, akár frissen alakuló pártokkal 2018-ban, nem azt csináltuk, hogy egy nagy cégnek odaadtunk 300 millió forintot, az egy darab számla. Mi alapítványoknak, gazdasági társaságoknak fizettünk, és szerintem ahol ezt elmérték akkoriban a Gergőék [Kovács Gergely, a Kutya Párt társelnöke], az az volt, hogy magánszemélyek is pályázhattak, például kutyafuttatóra. Ami ugye tíz tételből áll, kell bele kerítés, fű, kutya, meg Isten tudja, micsoda. Amikor magánszemélynek adunk pénzt, akkor nagyon megnő a kockázata annak, hogy ő elhagy egy számlát. Mert ha elhagyja, ki lehet kérni újra. Ha nem kér áfás számlát, az nem igazolható költés. Ilyen festékes edényekből, fűből, közcélú cuccokból, apróságokból gyűlt össze összesen 3,5 millió forint számlahiány." Ezt Nagy Dávid illetve az elnökség visszafizettették, önkéntes felajánlásokkal, a tagsággal és az alkalmazottakkal összerakták ezt a pénzt, és elszámoltak vele az állam felé.

 
Forrás: Facebook
 

Az Állami Számvevőszék 2023-ban, a 2020-as és 2021-es pénzügyi beszámolók vizsgálatakor csapott oda a Kutya Pártnak, 11,2 millió forintra büntetve azt. Két ügyet emeltek ki: a párt nyári táborának finanszírozását, valamint irodájuk bérlésének kérdését. "Ez a korábbi pénzügyes alatt keveredett össze – mondta erről Nagy Dávid. – Ugye ebből lett a büntetésünk tiltott pártfinanszírozásért. Itt a párt törvényei szerint vannak gondok, hiszen a pártok a kétharmadát az állami támogatásoknak a pártalapítványba kapják. Arra költi az ember, amire tudja, és itt is érvényes az, hogy mi piciben költjük ezt, pici projektekre alkalmazottat veszünk föl, ő 370 ezer forint nettóban van, és kirakjuk a szerződését a honlapra. Tehát jóval könnyebb ilyenkor összekutyulni a pénzügyeket, de szerencsére 2021-nek a decembere óta teljesen máshogy működik mindez nálunk."

Fiktív számlát nem látott a Kutya Párt költségvetésében. "Fogalomzavarban vannak az emberek – mondta erről. – Erre mondok egy nagyon egyszerű példát. Vettünk korábban három karburátoros biciklit, hogy közösségi használatba kiadjuk, és írtunk erről egy cikket. Én felvetettem, hogy a felét nem tudjuk kiadni, adjuk el, és erre valaki megszólalt a semmiből, hogy ez sikkasztás. Ez egy nagyon egyszerű dolog. Van egy tárgya a pártnak, nem használja, eladja. Szerintem ezek a kifejezések, hogy ez sikkasztás, fogalomzavar miatt érkeztek, és szerintem a tagságnak és az elnökségnek is a becsületét jól mutatja az, hogy egyértelmű volt, hogy vissza kell fizetni ezt az összeget. Ez nagyjából egyébként egy éve rendeződött, 2023 tavaszára."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Nagy Dáviddal
2024. május 9., 08:33
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János