„Támogassa
Reggeli gyors

Most és akkor! Eb-n a magyar labdarúgó-válogatott – Zenés sporthírek M. Dénes Tamással

17/11/2023 10:22

| Szerző: M. Dénes Tamás

A Beatlestől hallják a Now and Then című számot, amelyet Paul McCartneyék mesterséges intelligencia segítségével hoztak létre John Lennon egyik régi dalából, és amely most 2023-ban vezeti az összese slágerlistát Angliától Németországig. Now and Then – most és akkor, ez a dal címe, az apropója pedig a nosztalgiázás itt a sportösszefoglalóban.

2023. november 17. Reggeli gyors-részlet (2023.11.17. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
05:05
00:00
Mert Alex Petkov öngóljánál, amely kijutott a magyar labdarúgó-válogatott a németországi Európa-bajnokságra, valahogy sokunkat elkapott egy régi emlék. Eszünkbe jutott 1997. október 11., amikor is a magyar válogatott Helsinkiben esőben-sárban 1-1-es döntetlent játszott. Moilanan öngólja akkor a 91. percben esett, úgy, hogy az utolsó 4 labdaérintés nem magyar játékostól volt. Talán Sebők Vilmos próbált kapura lőni utoljára a szétázott pályán, de ő sem találta el a labdát. Mindegy is, azzal a góllal kiharcoltuk a pótselejtezőt annak idején.

Ez a gól, amelyet Szoboszlai beadása után fejelt Petkov, viszont már a közvetlen EB-re való kijutást érte a magyar válogatottnak. Ugyanis a Rossi-csapatnak pontosan egy pontra volt szüksége Bulgáriából, és ezt ezúttal a 97. percben hihetetlen izgalmak közepette, de meg is szerezték.

Utána nagy ünneplés vette kezdetét. Ugyanez történt tegnap, a 150 éves Budapest belvárosában is, és bár a mérkőzést zárt kapuk mögött kellett rendezni Szófiában, azért a stadionba is bejutott néhány magyar szurkoló. Ők is és a stadionon kívül rekedtek is együtt ugráltak és énekeltek később közösen a játékosokkal. Szoboszlai Dominik volt egyébként a magyar válogatott legjobbja, a hátán cipelte a csapatot az utolsó pillanatig. A vezető gólunk még az első félidő elején Ádám Martin szerezte egy szöglet után, innen fordítottak a bolgárok Delev és Deszpodov góljaival, utóbbi egy eléggé véleményes tizenegyesből esett. A végére pedig jött a csattanó.

És azért sok a különbség 1997-hez képest. Ez a csapat jóval ütőképesebb, mint az a válogatott volt: veretlenül áll a csoportja élén. Akkor Jugoszláviával pótselejtezőt kellett játszani, ma már nincs Jugoszlávia, két utódállamuk – Szerbia és Montenegró – is mögöttünk van a csoportban. Akkor nem volt meg ukrán háború, de már kevés remény volt arra, hogy békésen rendeződjön az izraeli-palesztin konfliktus. És nem volt meg internet, legalábbis még senki sem használta. Szurkolói összetűzések viszont voltak csakúgy, mint tegnap, amikor a szövetségi elnökük ellen tüntető bolgár szurkolókat vízágyúval oszlatta a rendőrség, ők meg válaszul felgyújtottak egy autót.

De mi most ne az ő bajukkal foglalkozzunk, hanem örüljünk annak, aminek örülni lehet. Every now an then. Néha-néha, ahogy az angol mondja, ezt is lehet. 

„Nem hittem el! Mindenki futott mindenfelé, én meg egy helyben álltam, és attól féltem, hogy les lesz, vagy bármi más, fault. Nem tudtam, hogy miután a játékvezető belefújt a sípjába, mit mutat. Mutatott kifelé, nem tudtam, hogy akkor most középkezdés, vagy kifele szabadrúgás. Nem lehet leírni ezt az érzést” – idézte fel Szoboszlai Dominik az egyenlítő gól utáni pillanatokat. Ezzel a góllal tehát kijutott a magyar válogatott Németországba.

M. Dénes Tamás zenés sportösszefoglalója a 2023. november 17-i Reggeli gyorsban hangzott el.