„Támogassa
A lényeg

97. perces öngóllal lett meg az Eb-kijutás

16/11/2023 20:30

| Szerző: Klubrádió

A magyar labdarúgó-válogatott gyorsan vezetést szerzett Bulgáriában a hosszas hercehurca után végül mégis megrendezett mérkőzésen, de hamar egyenlített az ellenfél, sőt, tizenegyesből a vezetést is átvették a hazaiak. Akik azonban mégse tudtak nyerni, mert egy 97. perces öngóllal egyenlített Marco Rossi csapata; így egyenes ágon kijutva az Európa-bajnokságra.

Egy ideig nem is volt biztos, hogy lesz bolgár-magyar Eb-selejtező meccs, mert a rendező ország szövetsége vélhetően a szurkolóik demonstrációját elkerülendő Szófiából Plovdivba vitte volna a meccset, ahol azonban még nincs kész a stadion, így a város vezetése nem vállalta. Bejelentkezett egy harmadik helyszín, végül azonban mégis maradt a Vaszil Levszki Stadion, nézők nélkül.

A sok sérülttel játszó magyar válogatott (mások mellett Willi Orbán, Varga Barnabás, Sallai Roland és Fiola Attila sem lehetett ott a pályán) jól kezdett és hamar vezetést szerzett a meccsen, amelynek a tétje az egyenes ági kijutás volt, ehhez legalább döntetlenre volt szükség a magyaroktól. A nyolcadik percben Antov lekönyökölte a tizenhatos oldalánál Szoboszlait, kapott érte egy sárgát, a válogatott csapatkapitánya pedig jó szögből lőhetett szabadrúgást. Élesen küldte középre, a kapu elé, Ádám Martin pedig tökéletesen érkezett rá a 10. percben, és kicsit előrevetődve a hálóba fejelte (0-1).

A 21. percben érkezett a bolgárok első veszélyes támadása egy magyar labdavesztés után, három perccel később pedig egyenlítettek is. Deszpodov jobb oldalról adott középre, Delev rátűzte 14 méterről, a labda menteni akaró Langról védhetetlenül vágódott Dibusz kapujának bal felső sarkába (1-1). A 36. percben Antov rálépett Ádám Martin bokájára, megkapta a második sárga lapját és kiállt. Sőt, egy ideig azt hihettük, hogy kettős emberelőnybe kerül a magyar csapat, mert a gólhelyzetben kilépő Botka ellen szabálytalannak látta Gruevet a bíró, azonban VAR-ozás után visszavonta a piros lapot és a magyar védő kapott sárgát.

A második félidőt is jobban, kapura lövésekkel kezdte a magyar csapat, de az 57. percben Kerkezt kiállították, szintén második sárga lappal. A játékvezető úgy ítélte meg, hogy ő csúszott bele ellenfelébe a bolgárok 16-osán belül. A 77. percben pedig vitatható 11-essel már a bolgárok vezettek: Deszpodov egy cselsorozat után Szalai Attila mellett elesett a 16-son belül, a VAR ekkor nem hívta ki a játékvezetőt, hogy nézze vissza az esetet. Despodov a bal sarokba helyezte a büntetőt, Dibusz jó irányba vetődött, de nem volt esélye, 2-1.

A 93. percben Szoboszlai lábában maradt az egyenlítés ziccerben, de még így is összejött: a 97. percben ugyancsak ő végzett el szabadrúgást balról, amely után a labda Petkov fejéről pattant a saját kapujába a rosszul kimozduló Naumov mellett, öngól 2-2. Ez pedig azt jelenti, hogy meglett az egy pont, kijutott a magyar válogatott az Eb-re.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)