„Klubrádió
Reggeli gyors

MOK: Felkészültek az önkéntesek

15/04/2021 12:40

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Közel negyvenen vettek részt a Magyar Orvosi Kamara Spartacus programjának képzésén. Szijjártó László, a kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint bár nagy a bizonytalanság az önkéntesekkel szemben, ennek egyetlen oka, hogy új jelenségről van szó itthon. Tervei szerint az ország más pontjain is indítanak hasonló tréningeket. Az Országos Kórházi Főigazgatósággal is tárgyalásokat kezdeményeznek, hogy az OKF előtt is világos legyen a program célja.

2021. április 15. Reggeli gyors - részlet 21.04.15. Dr. Szijjártó László
12:37
00:00

Szükség van a segítségre a kórházakban, a háziorvosoknál, az oltópontokon. Az orvosi kamara egyik megyei szervezete két turnusban képzett önkénteseket, de a kórházak nem merik fogadni őket. Központi iránymutatásra várnak – írja a 24.hu.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke elmondta, hogy az tarthatatlaná vált munkaerőhiány miatt volt szükség a Covid-osztályokon önkéntesek felkészítésére. 

A Spartacus-programnak nevezték el a képzést, utalva arra, hogy nem várták meg a komány jóváhagyását. Mindenesetre a képzést szervezők a felhívásukban nem titkolták, nem tudják garantálni, hogy a kórházak igénybe is veszik az ingyenes szolgálatukat, most a szervezők tárgyalásokat kezdeményeztek az Országos Kórházi Főigazgatósággal az önkéntesek bevetése érdekében. A programban résztvevők Sopronban, Győrben, Mosonmagyaróváron vettek részt a tréningeken.

Koronavírus - Szent László Kórház
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

A programtól azt várják, hogy növeljék a betegbiztonságot, növeli ez ellátás minőségét. Szijjártó László szerint nagy probléma, hogy a most felkészített közel 40 önkéntessel szemben a bizalmatlanság, hiszen a jelenség viszonylag új, nem tudják hogyan viszonyuljanak hozzájuk a kórházi dolgozók "pedig profi megoldásról" van szó. Szijjártóék nem fogják elengedni a kiképzettek kezét, folyamatos szakmai és mentális támogatást adni majd azoknak, akiknek lesz lehetőségük segíteni a betegeknek.

A Kamara tervei közt az szerepel, hogy az ország más területeire is kiterjesztik a képzést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szijjártó Lászlóval
2021.04.15., csütörtök 7:13
Riporter: Para-Kovács Imre