„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mivel fontos nekik, hogy fideszesek, azt is elhiszik, amit Orbán a melegekről mond

9/08/2021 17:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Akik szerint veszélyes lehet az „óvodai melegpropaganda”, és akik úgy gondolják, hogy valaki homoszexuális lehet, ha olyan tartalommal találkozik, azok 70-80 százaléka fideszes – mondta Pulai András. A Publicus Intézet ügyvezetője szerint vannak emberek, akik identitásának fontos része, hogy Fidesz-szavazók; ők azért gondolják, hogy félni kell a melegpropagandától, mert elhiszik a kormánynak, hogy erről szól a választás, amelyet meg kell nyerni. Tehát ha ettől kell félni, ettől félnek, ha mástól, akkor mástól.

2021. augusztus 09. Megbeszéljük / részlet, Pulai András (21.08.09.)
15:29
00:00

A Publicus felmérése szerint (amely a Népszava megbízásából készült) a magyarok 42 százaléka gondolja úgy, hogy valós veszélyt jelent, ha – a kormány megfogalmazását idézve – „melegpropagandát terjesztenek LMBTQ-szervezetek” óvodákban. A megkérdezettek 30 százaléka pedig azt gondolja, hogy meleggé lehet „változtatni” valakit.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője szerint egyértelmű törésvonal látszik pártok szerint: aki szerint ez a „propaganda” valós veszély, azok 80 százaléka Fidesz-szavazó, a többi bizonytalan vagy ellenzéki. Illetve aki szerint meleggé lehet „téríteni” valakit, azoknak is a 70-80 százaléka Fidesz-szavazó. Korábban ezek az adatok rosszabbak voltak, az elmúlt egy-két évtizedben valamennyit javultak, most viszont úgy tűnik, a kormányzat tesz azért, hogy megint romoljanak – fogalmazott.

Identitásuk fontos része, hogy fideszesek

A szakértő azt mondta: vannak emberek, akik identitásának markáns, erős része, hogy ők Fidesz-szavazók, kormánypártiak, és közöttük akadnak olyanok is, akik azt gondolják, hogy a melegek egy része csak a propaganda miatt lett az, és nem is feltétlenül akarja ezt. A politikai identitásképzés, identitásalakítás sok mindenre képes, más országokban képes volt a politika annyira eltorzítani a gondolkodást egyes ügyekről, hogy extrém helyzetek alakultak ki, akár háborúk robbantak ki. 

Műsorvezetőnk kérdésére azt mondta: ez fordítva is elképzelhető, lehet, hogy az ellenzéki szavazók között is van olyan, aki a fenti állításokat csak azért utasítja el, mert a kormánytól jönnek. De Pulai szerint ez „pozitív externália”, mert ha nyitottak az ellenzék érvrendszerére, adott esetben rájöhetnek vagy megtanulhatják, hogy a melegség nem „ragad rájuk” a moziban mellettük ülőről.

A nyugat-európai társadalmak már túlléptek ezen a problémán, már csak nagyon minimálisan befolyásolja a szexuális orientáció a politikai törésvonalakat, pártválasztást. Pulai szerint a kormánypárti szavazók egy része azért gondolja, hogy félni kell a melegpropagandától, mert látják, hogy ez politikai harc, és azt gondolják, hogy ezzel lehet megnyerni a következő választást. Tehát elhiszik a kormánynak, hogy így lehet nyerni; ennek okán ha ettől kell félni, akkor ettől félnek. Ha mástól kell félni, akkor mástól is félnek, de most ez van napirenden.

A hétköznapi tapasztalat legyűri a hisztériakeltést?

Az európai humanizmusból következik az, ami még a magyar Alaptörvényben is benne van, hogy minden ember egyenlőként kezelünk, függetlenül nemi, politikai, vallási, rasszbeli különbözőségeitől. Ezen kérdések többsége már eldőlt, az emberek többsége azt gondolja, hogy például a más vallású emberek egyenlőek. Egyre elfogadóbb lesz a társadalom, bár most valószínűleg tapasztalhatunk némi visszakanyarodást, mint ahogy a menekültek megítélésével szemben is. Más identitáspolitikai kérdésre nem lehetne politikát építeni, a többi ilyen területen a többségi társadalom az ellenzék álláspontját osztja, csak a szexuális kisebbségek megítélése az, ami nem, ezért igyekszik ezt megragadni Fidesz – vélekedett.

Pulai András felhívta a figyelmet arra is, hogy más kisebbségekkel szemben a melegek között több olyan ember is van, aki komoly gazdasági, kulturális tőkével rendelkezik, ez például a cigányság esetében nagyon maximális. PA szerint az ő részükről beindul majd az ellenhatás. Nem gondolja, hogy ez győztes történet a Fidesz számára. Például azért, mert az emberek 80 százaléka azt mondja, el tudja fogadni, hogy meleg a szomszédja, a munkatársa. Ez jó pár évvel ezelőtt 50 százalék alatt volt, tehát a mássággal találkozás a hétköznapokban nem okoz problémát. Tehát könnyen lehet, hogy a hétköznapi tapasztalatok győznek majd a politikai hisztériakeltéssel szemben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi képünk illusztráció, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Megbeszéljük...
2021. augusztus 09., hétfő 17:15
Műsorvezető: Szénási Sándor