„Klubrádió
A lényeg

Hitelesítették Orbán kérdéseit, jöhet a homofób törvényhez kapcsolódó népszavazás

30/07/2021 13:45

| Szerző: Klubrádió

A kormány összes, a homofób módosítókkal eltérített pedofiltörvény népszavazási legitimációját szolgáló kérdését hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság – írj a Telex.

Az NVB július 30-i ülésén egyéb kérdések mellett a kormány által benyújtott, „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás kérdéseiről is döntést hozott. Vagyis ezekről a kérdésekről:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Ahogy a Telex írja, az összes kérdés hitelesítését javasolta Téglás András NVB-elnök. Az első kérdésnél hosszabb vita kezdődött, amely inkább a kérdések összességéről, mint az említett kérdésről szólt. Tóta Áronné szerint „nemtelen támadások” érték a kezdeményezést, pedig egy ilyen szabályozás megfelelne az Alaptörvénynek és a nemzetközi egyezményekben foglaltaknak.

Fazekas Tamás MKKP-delegált kifejtette, hogy figyelembe kell venni a kérdések kontextusát, hogy hátterüket képező, homofóbbá tett pedofiltörvény miatt az EU kötelezettségszegési eljárást indított. Szerinte az egyértelműség követelményének sem felel meg az első kérdés, és szakmai aggályok is megfogalmazhatók minden kérdésnél. Azt mondta, ezek miatt részt sem vesz a hitelesítésükről szóló szavazáson. Ehhez csatlakozott Litresits András MSZP-delegált, aki egyúttal tiltakozott az ellen, hogy Karácsony Gergely kérdéseit nem tárgyalják a pénteki ülésen, holott ugyanazon a nyújtották be őket.

Sárhegyi Zoltán és Szalay Tamás delegált szerint az elhangzottak nem szakmai érvek, a kérdésfelvetések megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, más egyebet pedig az NVB-nek nem feladata tárgyalni. Avarkeszi Dezső (DK-s delegált) szerint viszont igenis vannak szakmai aggályok a kérdésekkel, például rögtön az elsőnél megoldhatatlan feladat, hogy a szülő hozzájárulhasson a szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokhoz, és a tananyagban is vannak homoszexualitást érintő elemek (például irodalomórán). Így aztán szerinte és Litresits András szerint sem lehet egyértelműen meghatározni, mi tartozik ide, és hogy mit értünk szülői hozzájárulás alatt. Avarkeszi kijelentette, hogy a fentiek miatt ő sem szavaz a Fidesz kérdéseiről, amelyek szerinte hozzájárulnak a népszavazási intézményének kiüresítéséhez. Csonka Krisztián (az LMP új delegáltja) hasonló aggályokat fogalmazott meg, nem ért egyet a kérdésekkel.

Fábián Adrián szerint a kérdés vizsgálatakor az NVB-nek el kell rugaszkodnia a kezdeményező politikai motivációjától, és így nézve egyrészről (jogilag) megfelelne, ugyanakkor azt is figyelembe kell venniük, hogy mi történne, ha kiírnák a népszavazást, és véletlenül pont a kormányszándékkal ellenkező eredmény jönne ki (tehát az, hogy nem kell szülői hozzájárulás a szexuális neveléshez). Fábián szerint ez szembe menne az alkotmánnyal és a józan ésszel is, és ilyen szempontból már vannak aggályok a kérdéssel.

Az első kérdésről tartott szavazás előtt azok, akik jelezték, hogy nem vesznek részt, elhagyták a termet, így hárommal kevesebben, 11-en szavaztak. A végeredmény: 9 igen és 2 nem szavazat mellett átment az első kérdés, nemmel Csonka Krisztián és Fábián Adrián szavazott. Végül az összes kérdést 9-2 arányban szavazta meg az NVB.

Orbán Viktor egy interjúban úgy fogalmazott, reméli, hogy még a választás előtt, január-februárban megtartják a népszavazást. Eközben a Karácsony Gergely által benyújtott öt kérdést nem tárgyalták.