„Klubrádió
Szerepvállalás

Mitől lesz egy élelmiszer valóban fenntartható?

29/12/2019 18:45

| Szerző: Klubrádió

Főszerepben a társadalom. A Szerepvállalás hétről-hétre példákat hoz arra, hogy egy-egy cég vagy intézmény, netán magánszemély, milyen formában, milyen eszközökkel járul hozzá anyagi gondok, társadalmi problémák orvoslásához, az életminőség javításához, a fenntartható fejlődéshez. Ily módon is kifejezve, hogy felelősséget érez azért a környezetért, amelyben él és dolgozik.

2019. december 21. Szerepvállalás (2019. december 21., szombat 18:00)
24:45
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori
A korábbi adás két témáját a fenntarthatóság köti össze.

Az adás első felében a NIOK Alapítvány igazgatója, Gerencsér Balázs beszélt arról, hogyan lehet és hogyan érdemes okosan adományozni. Kinek, mit és hogyan adjunk?

Aki még nem adományoz rendszeresen, annak nagy kihívás a téma - a NIOK például az adjukössze.hu oldal (amely már több mint 100 adománygyűjtő kampányt tudhat maga mögött) létrehozásával segíti azokat, akiknek gondot okoz a választás, hogy kinek is adjanak.

Az is egy fontos szempont, hogy olyannak adományozzunk, akit ismerünk annyira, hogy tudjuk, mire van szükségük, tudjuk, hogy rászorulók. Ha nincs ilyen, akkor olyan szervezetet válasszunk, amelyik már bizonyított, hogy etikus adománygyűjtő (pl. ismerősöktől hallottunk már róla) - de ha bizalmatlanok vagyunk, kérjünk be akár magától a szervezettől is adatokat, de megnézhetjük, hogy a honlapon milyen korábbi beszámolókat találunk.

A civil szervezetek 99%-a egyébként tisztességes, de  például az állat- és gyerekvédelem területén voltak nagyobb visszaélések, melyekről a sajtóban is olvashattunk.

Ne keverjük össze a lomtalanítást - a felesleges tárgyak lepasszolását - az adományozással! Rengeteg szervezetnél probléma, hogy hatalmas a ruhamennyiséget kapnak, amikkel nehezen tudnak mit kezdeni. A legjobb az, ha havi fix összeggel tudjuk támogatni a szervezetet, vagy ha időnkkel és/vagy szakértelmünkkel támogatjuk őket.

A műsor második vendége Szölőssi Réka - a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója - a fenntartható élelmiszerfogyasztás rejtelmeibe avat be. Mitől lesz egy élelmiszer valóban fenntartható? Egyáltalán honnan tudhatjuk, hogy egy termék mennyire környezetbarát?

A fenntarthatóság nem azt jelenti, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, hanem hogy eleve nem vásárolunk felesleges dolgokat, ételből is csak annyit vegyünk, majd főzzünk, amennyit valóban elfogyasztunk. Ez elsőre evidensnek tűnik, de egyáltalán nem az, rengeteg étel végzi a szemétben, ami megromlik, mert nem ettük meg időben, még mielőtt lejárt volna a szavatossága. Ez egy kulturális hagyomány is, afféle túlélési ösztönből is fakadhat, hogy a magyar ember azt érzi, az az övé, amit megvesz és megeszik.

Amikor viszont vásárolunk, érdemes előtte utánanézni, hol és milyen gyártótól vásárolunk. Hazai termékekkel nemcsak a hazai vállalkozásokat támogatjuk, de mivel a hazai termékek kevesebbet utaznak a világban, ezeknek többnyire kisebb az ökológiai lábnyomuk. Igaz, ez sokszor nem jelenti azt, hogy olcsóbb a termék, de ha fontosak ezek a szempontok nekünk, és megengedhetjük, áldozzunk bátran erre anyagilag is.

Egyre több háztartás dönt úgy mostanában, hogy egyes termékeket - legyen ez akár fűszernövény vagy chilli paprika -, otthon termel meg. Ezzel ugyan nem oldhatjuk meg az emberiség táplálási gondjait, de nagyon jól elfér ez a bolti vásárlások mellett is. És bizony ha nem foglalkozunk eleget az otthon ültetett paradicsommal, mert a munkánk és egyéb dolgaink mellett nincs elég időnk erre, akkor az igenis egy jó döntés lehet, hogy elengedjük a témát, és nem érezzük magunkat rosszul amiatt, hogy a piacon vagy az üzletben vesszük meg azt. "Arrafelé megyünk, hogy mindenkinek az egyénre szabott fenntarthatóságát kell kitalálni."

Szerepvállalás
2019. december 21. szombat 18:00
Szerkesztő-műsorvezető: Bíró Bori