„Vásároljon
Hetes Stúdió

Mit jelent ma május elseje? – Hetes Stúdió ajánló

1/05/2021 13:26

| Szerző: Klubrádió

Szénási Sándor várja önöket a Hetes Stúdióban, szó lesz Kósa Lajosról, Kínáról, a járványról, Joe Bidenről és természetesen május 1-jéről.

Május elseje a munka ünnepe, eredeti nevén a munkások ünnepe. 1886 május elsején a chicagoi munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidőért. Végül többnapos tüntetéssorozat kezdődött, a tüntetések vége pedig erőszakba torkollott. Ám a demonstrációnak és a nemzetközi munkásszervezetek más megmozdulásainak köszönhetően lett ma ünnep május elseje. De mit jelent ez a mai Magyarországon? Milyen lehetőségeik, mekkora érdekérvényesítő képességük van ma a szakszervezeteknek? Kordás Lászlót kérdezzük.

Migráció, gazdaság, járvány és klímaváltozás – főképp ezekre a témákra fókuszált Joe Biden elnöki hivatala első száz napján. Mi látható az eddigi kormányzásából? Hogy alakul a népszerűsége. Kaló Máté Amerika-szakértőt kérdezzük.

Joe Biden
 
Joe Biden
 

Kína-szakértőt kérdeztünk arról, hogyan látja a járvány kezelését szülőhazájában, honnan ered a vírus és milyen következményei lesznek a nem igazán megbízhatónak mondott kínai vakcina alkalmazásának? - Shi Ming Németországban élő újságíróval beszélgetett Csernyánszky Judit.

Svájci utazásokat, luxushotelt is fizetett Kósa Lajosnak a csengeri örökösnő, aki azt állítja, hogy a bankkártyája és egyéb értékpapírjai is a politikusnál vannak. A milliárdos ajándékokról és ígéretektől szóló ügyben még egy új szál is előkerült: eszerint a politikus bevonta az asszonyt egy cég és a debreceni önkormányzat közötti vita elsimításába. Az asszony abban segített, hogy egy 300 millió körüli összeg eljusson Kósához mindaddig, a KFT új vezetője gyanakodni nem kezdett arra, hogy lepapírozatlan pénzekről van szó. A szövevényes ügy tárgyalása csütörtökön kezdődött a Mátészalkai Járásbíróságon. A vád szerint az asszony különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítható, szerinte azonban létezik az örökség, de ha nincs, akkor ő is becsapott áldozat. Józsa Márta összefoglalója.

 
Kósa Lajos
 
 

Az adás második órájában megbeszéljük a hét legfontosabb eseményeit Rab Lászlóval és Józsa Mártával és Bolgár Györggyel.

Hetes Stúdió
2021. május 1. szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Herskovits Eszter