„Klubrádió
Reggeli gyors

Mintha a Fidesznek dolgozna minden botrány

10/04/2019 11:43

Eddig jól jött ki a Fidesz-KDNP a körülötte zajló vitákból, sem a rabszolgatörvény ellen rendezett tüntetések, sem a Néppárttal kialakult konfliktusa nem tudta kikezdeni a népszerűségét. Sőt, az európai pártszövetség Fidesz elleni döntései, megszólalásai, aktivizálják a kormányoldal támogatóit. Az ellenzék december óta nem nyert semmit.

2019. április 10. Reggeli gyors-részlet/Interjú Hajdú Nóra elemzővel (2019.04.10.)
00:32
00:00
Az IDEA Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében változatlanul 31 százalék, a Jobbikot 9, az MSZP-t 7, a DK-t 6, a Momentumot 4, az LMP-t pedig 3 százalék támogatja.

Az intézet munkatársa, Hajdú Nóra a Reggeli Gyorsban azt mondta, az ellenzéki pártok december óta gyakorlatilag nem tudtak új szavazókat szerezni, a rabszolgatörvény bevezetése körüli tüntetésekből végül nem tudtak profitálni, az erről szóló diskurzus mára teljesen elhalt. A számokon is az látszik, hogy az akkori aktivitásukat ez elmúlt négy hónapban nem tudták fenntartani, illetve megismételni.

Eközben a Fidesz tábora masszívan 2,5 millió fő, és az újabb nagy konfliktusa, a Néppárttal folytatott vita sem látszik megrendíteni a helyzetét. Sőt, ez még hasznos is lehet a számára – legalábbis hazai támogatottsága szempontjából. Ha a kormánypártnak új szavazókat nem is hoz a jobboldali pártcsaláddal való összefeszülés, a szimpatizánsait mobilizálhatja az európai parlamenti választásokon.

Reggeli gyors/Interjú Hajdú Nóra elemzővel
2019. április 10., szerda 08.00