„Klubrádió

"Minden állat a végsőkig ragaszkodik az életéhez"

5/06/2023 14:40

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Az élet ötszörös sebességgel megy, maximum 24 órája van meggyászolni a nyíregyházi PCAS Álletmentő Egyesület munkatársainak, amikor elvesztenek egy állatot, mert menni kell tovább. Második Esély című, az állatmenhelyek és állatvédő szervezetek világát bemutató videósorozatunk negyedik részében az ő munkájukkal ismerkedhetnek meg.

Sokunk fejében él egy kialakult kép arról, hogy hogyan működnek az állatmenhelyek, hogyan végzik a munkájukat az állatvédő szervezetek. Többségünk viszont nem lát a gazdikereső bejegyzések és a segítségkérések mögé.

Második Esély című videósorozatunkban annak járunk utána: kik azok, akik fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy a kidobott, magukra hagyott állatok még egy esélyt kapjanak az életre, mi áll a Magyarországon kialakult állatvédelmi helyzet hátterében, és persze annak is, hogy mi a mi felelősségünk mindebben. 

A sorozat negyedik részében a nyíregyházi PCAS Állatmentő Egyesületet  mutatjuk be, ami elsősorban állatmentést végez. Ők azok, akiket elütött, bántalmazott, magára hagyott kutyákhoz hívnak, emellett pedig több gyepmesteri telepen vannak jelen, és próbálják a bekerülő kutyákat átvevő szervezeteknél elhelyezni, ahol nem kell attól tartani, hogy elaltatják őket. Az élet ötszörös sebességgel megy, minden elvesztett állatot 24 órájuk van meggyászolni – mondja Vidra Betty, az egyesület alapítója és vezetője. Hiába tűnik szélmalomharcnak a munkájuk – hiszen az állattartási kultúra nemhogy javul, talán még romlik is bizonyos régiókban –, minden egyes állat a végsőkig ragaszkodik az életéhez, ők pedig kötelességüknek érzik, hogy minden segítséget megadjanak nekik, hogy meg is tarthassák.

A sorozat első részében a Lelenc Kutyamentő Egyesület munkáját mutattuk be, Öcsi a bull típusú kutya történetén keresztül, aki megjárhatta az állatviadalok brutális világát.

A második epizódban Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület alapítója mesélt arról, hogyan növekedtek meg a költségek az elmúlt években és közben hogyan romlott az állatvédelem helyzete.

A harmadikban egy még kevésbé ismert tevékenységet végző szervezet munkáját ismerhették meg: a gyáli Bundás Barát Állatvédő Egyesület még azelőtt próbál beavatkozni, mielőtt menhelyre kerülnének az állatok. Kisnyugdíjas és szegény körülmények között élő rászoruló családoknak segít táppal, edukációval, és az állatorvosi költségek fedezésével.

A sorozat korábbi epizódjait megtalálják a Klubrádió YouTube-csatornáján, illetve ide kattintva.