„Klubrádió
Szerepvállalás

Milyen lehet demensnek lenni?

7/03/2021 10:10

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

Hallott már a Hősök Tere kezdeményezésről? És a Nefelejcs projektről? A Szerepvállalásban mindkettő bemutatkozott.

2021. március 06. Szerepvállalás (2021. március 06., szombat 18:00)
25:30
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori
Tavaly összesen 700 diáknak 23 osztályban tartott online osztályfőnöki órát, a Holnap Hősei néven pedig társasjátékot alkotott a Hősök Tere kezdeményezés csapata. 2021 elején országos pályázatot hirdettek felső tagozatos és középiskolás diákok, valamint tanáraik, mentoraik és segítőik számára. A program során online és – a vírushelyzet alakulásának megfelelően – offline workshopokat tartanak majd nevelési szakembereknek és diákcsoportoknak. Ujvári Panna kommunikációs munkatárssal beszélgettünk.

Vajon belegondoltunk már abba, hogy milyen lehet demensnek lenni? Milyen lehet elveszíteni a tájékozódó képességünket? A demencia paradoxona, hogy minél súlyosabb az állapot, a beteg annál kevésbé fogja fel, hogy mennyit romlott a szellemi képessége. Elveszíteni valakinek az általunk megismert személyiségét, nagyon fájdalmas folyamat.

Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos és pszichoterapeuta, valamint filmes csapata, Nefelejcs című projektjével egy, az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmen keresztül szeretne széleskörű társadalmi párbeszédet kezdeményezni. A projekt a Richter Anna Díj orvos kategóriájának közönségdíjára pályázik. A díj alapítói március 14-ig várják valamennyi jelöltre az online szavazatokat. Vendégünk volt Dr. Nagy Szilvia.

Szerepvállalás
2021. március 6. szombat 18:00
Szerkesztő-műsorvezető: Bíró Bori