„Klubrádió
Reggeli gyors

Mi lesz a Magyarországra menekült kettős állampolgárok levélszavazataival?

10/03/2022 11:56

| Szerző: Klubrádió

A kettős állampolgárok elvileg levélben szavazhatnak a magyar választáson. Mivel sokan közülük a napokban Magyarországra menekültek, ezért nem fogják tudni átvenni a címükre küldött szavazási levélcsomagot. A Társaság a Szabadságjogokért emiatt javaslattal fordult a Nemzeti Választási Irodához. Döbrentey Dániel a TASZ Választási Jogi Program koordinátora beszélt erről a Reggeli gyorsban.

2022. március 10. Reggeli gyors - részlet 22.03.10. Döbrentey Dániel
04:06
00:00
"Közérdekű bejelentéssel fordult a Társaság a Szabadságjogokért a Nemzeti Választási Irodához, hogy védje meg az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát. A háború elől menekülő választópolgárok között ugyanis sokan regisztrálhattak a levélben szavazásra, de már nem fogják tudni átvenni a szavazási levélcsomagot, mert elhagyták otthonukat, más címet pedig a körülmények miatt nem tudtak megadni. Az is előfordulhat, hogy valaki éppen a háborús helyzet miatt nem regisztrálna levélszavazásra" – írja a Szabad Európa.

Az Oroszország által Ukrajna ellen megindított háború miatt tízezrével menekülnek el az országból Magyarország irányába is olyanok, akik között sok magyar választópolgár van. Aki külföldön él, és nincs magyar lakcíme, minden esetben levélben szavaz az áprilisi választáson, viszont aki így szavaz, az jellemzően a lakóhelyén veszi át a szavazási levélcsomagot. Ám aki menekülni kényszerül, az ezt nem tudja megtenni, és mivel eddig nem látszott erre vonatkozó kormányzati intézkedés, emiatt közérdekű bejelentéssel fordultunk a Nemzeti Választási Irodához – mondta el Döbrentey Dániel a TASZ Politikai Szabadságjogi Projekt szakértője, a Választási Jogi Program koordinátora arra vonatkozóan, hogy ki tud, illetve nem tud élni a szavazati jogával a mostani jogszabályi környezetben.

Azoknak a helyzete, akik az elmúlt napokban Magyarországra érkeztek abból a szempontból különösen nehéz, hogy március 9-én lejárt az a határidő, ameddig módosíthatták volna azt a címet, ahová a levélcsomagot kérik. Előfordulhat, hogy a levelet már útnak indították egy olyan címre, ahonnan ők már elmenekültek. A TASZ úgy gondolja, hogy megengedhetetlen, hogy ezek az emberek a választójogukat így elveszítsék, ezért állami intézkedésre van szükség, mivel ebben az esetben vis maior esete állt elő.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Döbrentey Dániellel
2022. március 10., csütörtök 08:48
Műsorvezető: Mérő Vera