„Támogassa
Esti gyors

Mi lesz a közbeszerzésekkel?

5/02/2021 22:05

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A február 2-án megjelent kormányrendelet egy olyan ágazatot központosít, ahol a magánpiacon gyakorlatilag nem marad tér: a közbeszerzések technikai lebonyolításáért, tanácsadásért felelős cégekét. Mostantól csak pár cég végezheti Magyarországon az állami szervezetek és cégek közbeszerzéseinek lebonyolítását.

2024. május 13.
00:00
00:00

Sokkolta az érintett tanácsadó cégeket és ügyvédi irodákat az a kormányrendelet, amely szerint egy hamarosan kiírandó, hatalmas tender után már csak pár cég végezheti Magyarországon az állami szervezetek és cégek közbeszerzéseinek lebonyolítását. Néhányan nyernek, a többieknek két út marad: vagy beállnak a kiválasztottak alá, vagy felhagynak a tevékenységükkel – írja cikkében Brückner Gergely gazdasági újságíró, a Telex munkatársa.

A cikk szerzője szerint a közbeszerzések központosítása annyira kapkodó ütemben történik, hogy a már meglévő szerződéseknek is meg kell felelniük az új jogszabálynak. Az ezt részletező rendelet meghatározza, a közbeszerzési pályázatok feltételeit. Brückner az általa megkérdezett szakemberek véleménye alapján úgy véli, így három-négy-öt szereplő számára lesznek elérhetők a központi közbeszerzések.

Pixabay
 

A közbeszerzések piacán tehát valaki vagy megnyeri a hamarosan megjelenő nagy tendert, vagy megpróbál majd a győzteseknek bedolgozni, esetleg tevékenységet vált, például átmegy a céges oldalra, vagyis azoknak segít, akik indulnak a tendereken – fogalmazott.

Várhatóan ez a kevés kiválasztott számára azt is jelenti, hogy drágábban dolgozhatnak. 

Brückner azt is hozzátette, hogy ha a kormány a GDP 15-20 százalékát a gazdaságmentő csomag miatt nagyberuházásokra fordítja, mint a közútfejlesztés, vagy az informatika, akkor jó minőségű, megbízható közbeszerzések történhetnek. Ilyen értelemben van pozitív vonzata is a jogszabálynak. Egyszerűbben, azért kell az ilyen munkákat a nagyobb szereplőknek adni, mert ők vélhetően tudnak olyan minőségű garanciát vállalni, hogy az egyes projektek sikeresek lesznek.

Mindez sem feledteti azt a körülményt, hogy a változás miatt a politikai szándék még könnyebben korlátozhatja a versenyt. Ez nem újdonság, 2010 és 2014 között mindig ugyanaz a szereplő nyerte az autópálya építést, 2014 és 2018 között pedig egy másik cég volt a biztos befutó ezekre a tenderekre.

Sok lehetőség nem marad azok számára, akik nem kerültek a „kiválasztottak” közé, vagy betagozódnak valamelyik favorithoz, vagy felhagynak tevékenységükkel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.02.05. 18:52
Riporter: Selmeci János