„Köszönjük,
Reggeli gyors

Mészáros lassan megelőzheti Csányit

13/08/2019 09:24

| Szerző: Klubrádió

A nemzet gázszerelője óriási birtokokhoz jut, főként Simicska Lajos egykori érdekeltségeihez. Ezek után a földek után vesz fel milliárdokat, támogatásképpen. 

2019. augusztus 13. Reggeli gyors -részlet 19.08.13. Merényi M. Miklós
07:17
00:00

Újabban agrárbirodalmat épít Mészáros Lőrinc, zömmel Orbán Viktor egykori barátja, Simicska Lajos érdekeltségeit veszi át. Ezzel lassan beéri Csányi Sándort, aki az első számú zöldbáró. Az agrártámogatások döntő része a nagygazdák felső tíz százalékához kerül, legyen szú uniós, vagy hazai pénzről. (Egyébként alapvetően, mintegy 80 százalékban EU-s forrásokról beszélhetünk.)

A K-Monitor munkatársai már hét éve vizsgálják ezt a területet, illetve a pénzek elosztását. Korábban könnyebb dolguk volt, elég volt a területalapú támogatásokat megnézni – mondta el Merényi M. Miklós, a portál munkatársa. Azonban ma már a legnagyobbaknak, akiknek 1200 hektárnál több földjük van, ez nem jár. Létezik viszont úgynevezett zöldítési támogatás, továbbá a földeket kisebb részekben át lehet adni a cégbirodalom más-más vállalkozásainak, így mégis pénzüknél maradnak a birtokosok.

2014. volt a csúcsév, akkor Simicska Lajos volt a király ezen a sakktáblán, távozásával Csányi Sándor került kivételes pozícióba, most pedig Mészáros Lőrinc a trónkövetelő. Kettejüknél a becslések szerint mindegy 35 ezer hektárnyi föld van. Csányi tavaly közel 5 milliárd forint támogatást kapott, Mészáros 3,6 milliárdot, a pixisből kiesett Leisztinger majdnem 1 milliárdot. Az átlagember úgy tudja, hogy magyar föld nem lehet külföldiek tulajdonában, az adatokból azonban kiolvasható, hogy a legnagyobbak között van egy holland és egy belga család is. Ők 2-2 milliárd forintot vehettek föl támogatásként.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.08.13. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor