„Klubrádió
Reggeli gyors

Meloni az "Orbán-suttogó"

10/04/2024 06:53

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Geogia Melonit a Politico úgy jellemzi, mint aki az elmúlt hónapokban igyekezett meggyőzni Orbánt az Ukrajnának nyújtott támogatás szükségességéről. Ebbéli minőségében Meloni a portáltól most megkapta az "Orbán-suttogó” elnevezést, utalásként arra, hogy ő képes lehet eltalálni a szükséges hangot az egyébként nehezen kezelhető magyar miniszterelnökkel. Nemzetközi lapszemle.

2024. április 10. Reggeli gyors - részlet 2024.04.10. Kárpáti János lapszemléje
06:03
00:00

Az "Orbán-suttogó"

Terjedelmes áttekintés jelent meg a Politicóban Orbán Viktornak Brüsszel elfoglalását célzó tervéről. A magyar vezető személyében az Európai Unió olyan euroszkeptikussal került szembe, aki nem kilépni akar az integrációs szervezetből, hanem át akarja azt alakítani – írja az amerikai portál európai kiadásában Suzanne Lynch. Emlékeztet arra, hogy Orbán már régóta bűnbaknak állítja be Brüsszelt, és a hazai közvéleményben ennek a szembenállásnak a sulykolásával a nacionalizmusra és a hagyományos családi értékekre alapozott jobboldali ideológiát igyekszik terjeszteni. Az utóbbi időben azonban változás tapasztalható Orbán hozzáállásában: saját politikai elképzeléseit próbálja elfogadtatni a tömbön belül, az Ukrajnának nyújtott támogatás kérdésétől a klímaváltozáson át a migrációs témakörig, számos ügyben, március 15-én pedig meghirdette, hogy el kell foglalni Brüsszelt, így lehet változást elérni az EU-ban. Orbán jobboldali előretörést vár a júniusi európai parlamenti választástól, és készül a július elsején kezdődő, fél éven át tartó soros magyar EU-elnökségre.

A Politico szerzője Szelényi Zsuzsa korábbi megállapításaira hivatkozva azt írja, hogy a 2022-es választás óta Orbánnak már nem kell számottevő hazai ellenzékkel számolnia, ez növelte meg magabiztosságát. Suzanne Lynch ugyan elhelyezett írásában egy bekezdést a Magyar Péter által megtestesített új kihívásról, de szerinte még nem világos, hogy az mennyire jelent komoly fenyegetést Orbánra nézve.

A cikkből kiderül, hogy a magyar kormány nagy hangsúlyt helyez a puha hatalomért folyó küzdelemre is, vagyis a politikai-hatalmi játékok, a vétójog lengetése és felhasználása mellett az eszmék, nézetek versenyében való érvényesülésre. Brüsszel belvárosában, egy saroknyira az amerikai és az orosz diplomáciai képviselettől szorgos munka folyik egy 18. századi palotán, a belga pénzügyminisztérium korábbi épületén, amelyet a magyar kormány 2021-ben vásárolt meg, kifejezetten azért, hogy kulturális események színtere, találkozóhely legyen a magyar elnökség alatt. Ez a Magyarország Házként emlegetett helyszín mintegy kiegészíti a Mathias Corvinus kollégium, az MCC húsz fős személyzettel működtetett brüsszeli kirendeltségét, amely 2022-ben nyílt meg, azzal a céllal, hogy a konzervatív ideákat képviselve behatoljon a hagyományos think tankek, elemző műhelyek brüsszeli világába – Frank Furedi igazgató szavaival: hogy szembeszálljon azzal, ahogyan a gender politikát akarják lenyomni a torkunkon. Kitér a Politico arra is, hogy szintén Budapestről finanszírozzák a The European Conservative, vagyis Az Európai Konzervatív című magazint és weboldalt, amely Kovács Tamás Iván brüsszeli magyar nagykövet szerint arra szolgál, hogy kiigazítsa a főáramlathoz tartozó média torzításait.  

Ami az európai parlamenti választások nyomán várható átrendeződéseket illeti, a Politico elképzelhetőnek tartja, hogy ha a jelenleg európai pártcsaládhoz nem tartozó Fidesz csatlakozik a konzervatív reformerek közösségéhez, akkor onnan távozhatnak a svéd szélsőjobboldaliak és a cseh polgári demokraták, de a lengyel Jog és Igazságosság nyitottságot mutathat a magyar párt irányába. Ebben a tömörülésben egyébként Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja a hangadó, és Melonit a Politico úgy jellemzi, mint aki az elmúlt hónapokban Orbánt igyekezett meggyőzni az Ukrajnának nyújtott támogatás szükségességéről. Ebbéli minőségében Meloni a portáltól most megkapta az "Orbán-suttogó” elnevezést, utalásként arra, hogy ő képes lehet eltalálni a szükséges hangot az egyébként nehezen kezelhető magyar miniszterelnökkel. Mellékvágányként megjegyzem: egy másik híres európai suttogóként emlegeti a nyugati média Mark Rutte holland kormányfőt, aki, ha megkaphatná a NATO-főtitkári posztot, amit egyébként Orbán élesen ellenez, akkor állítólag sikeres Trump-suttogó válhatna belőle – persze ennek meg csak akkor lenne értelme, ha Trump megnyerné az elnökválasztást. Egy mondat erejéig még vissza a Politico-elemzéshez. Suzanne Lynch megszólaltatja Kovács Zoltánt, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős illetékesét, aki szerint nagyon leegyszerűsítő az a megközelítés, hogy Magyarország ellenzi az európai erőfeszítéseket, hiszen valójában 85-90 százalékban maga is osztja a főáramlat céljait.

Orbán Viktor Rómában tárgyal
 
Orbán Viktor
 
Róma, 2020. február 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Giorgia Melonival, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetőjével (b) tárgyal Rómában 2020. február 3-án. A magyar kormányfő mellett Szájer József európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) (b) és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Kevés időnk maradt további témákra, de legalább így megtudtuk, hogy Brüsszelt igazából már csak 10-15 százalékban kell elfoglalni.

Orbán vagy az EU – válaszúthoz érkezett Szlovákia

Arra még mindenképpen kitérek röviden, hogy az EurActiv brüsszeli portál a szlovák elnökválasztás nyomán, Robert Fico miniszterelnök koalíciós partnerének, Peter Pellegrininek a győzelme láttán azt írja, hogy Szlovákia válaszúthoz érkezett: Orbánt követi vagy az EU-t választja. Legalábbis Berlinben ilyen hangok hallatszanak – nem csupán Norbert Röttgen, a CDU külpolitikai szóvivője vélekedik így – részben az orosz-ukrán háború ügyében elfoglalt szlovák álláspont miatt -, hanem például Anton Hofreiter, a Bundestag EU-ügyi bizottságának a zöldpárti elnöke is feltette a kérdést, nem kellene-e megvonni Pozsonytól az uniós pénzeket, ha Fico és Pellegrini szétveri a jogállamot.

Elsőbbségben a reptérvásárlás

Végül, de ez már tényleg csak egyetlen mondat: a Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökség, arról szóló hírében, hogy a magyar kormány megvásárolja a budapesti repülőtér 80 százalékát, kiemeli, hogy Orbán Viktornál az ország szorult pénzügyi helyzete ellenére is elsőbbséget élvez ez az ügylet.

A teljes lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.