„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar a Guardiannak: Meg kell mondjam, közelebb állok a Fideszhez, mint az ellenzékhez

8/04/2024 08:48

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Épp úgy bírálja Gyurcsány Ferencet, mint Orbán Viktort, Magyar Péter, ezzel is jelezve, nem áll egyik párt oldalán sem. Sokan nem hiszik, hogy meg lehet dönteni Orbán hatalmát, de Magyar Péter küldetése az, hogy meggyőzze az embereket ennek az ellenkezőjéről – írja a brit Guardian.

2024. április 08. Reggeli gyors - részlet 24.04.08. Csernyánszky Judit lapszemléje
06:06
00:00

Magyarország és Szlovákia jobban tenné, ha távozna az EU-ból, véli a német CDU külpolitikai bizottságának vezetője, Norbert Röttgen. Szerinte a most megválasztott új szlovák elnök, Peter Pellegrini és a kormányfő, Robert Fico nyíltan hirdetik, hogy Putyinnal szimpatizálnak, Orbán Viktor pedig Putyin trójai falova az Unióban – olvashatjuk Oldenburgen Onlinezeitungban. Brüsszelnek véges a türelme, nem szabad és nem kell tolerálni ezt a politikai hozzáállást. Az oroszok ukrajnai háborúja ugyanis hatással van az EU egzisztenciájára is. S aki az agresszor oldalán áll, nem tartozik az Unióhoz. Amúgy is Orbán zsaroló politikáját sem lehet tovább tűrni, ajtót kell mutatni neki. Szlovákiának pedig el kell most döntenie, hogy Orbánt követi-e vagy marad az EU-ban – adta le a német DTS hírügynökség.

Magyar Péter a nemzetközi sajtóban is téma

Százezreket visz az utcára Orbán ellenfele, ugyanakkor elhatárolódik az ellenzéktől – summázza a Süddeutsche Zeitung a szombati Kossuth téri tüntetés főszereplőjét. Épp úgy bírálja Gyurcsány Ferencet, mint Orbán Viktort, jelezve, nem áll egyik párt oldalán sem. S a német lap kiemeli, hogy Magyar szerint 20 éve egymás ellen fordítják a magyar politikusok, az elit a magyar embereket, s ezennel ennek véget is akar vetni. Ahhoz képest, hogy indulni akar az uniós és önkormányzati választáson, nem mutatta be programját és nem jelentette be az új párt alapítását sem – jegyzi meg az írás.

Sokan nem hitték, hiszik, hogy meg lehet dönteni Orbán hatalmát, de Magyar Péter küldetése az, hogy meggyőzze az embereket ennek az ellenkezőjéről – olvashatjuk a brit Guardianben. Magyar leült interjúra a lappal abba a kávézóba, amit előre megadtak az újságíróknak. Szombaton este 9-kor is még interjúkat adott, miközben kólát iszogatott. Elmondása szerint 15-21%-os a támogatottsága, ami ahhoz képest magas, hogy két hónapja még senki nem ismerte. Azt is mondta, az uniós lista élén lesz, de nincs szándékában Brüsszelbe menni, mert a magyarországi pártját akarja felépíteni. Kijelentette, van elképzelése az ország jövőjéről. Erről részleteket nem olvashattunk. Azonban az írás hozzáteszi, hogy van jópár ellenzéki politikus, illetve támogatói is közt is olyan, aki szkeptikus Magyar stratégiáját illetően, s tartanak attól, hogy bomlasztja/felhígítja az amúgy is megosztott ellenzéket. Erre azt felelte, ez nem az ő problémája, de megjegyezte, hogy szerinte támogatói 30%-a az ellenzéki szavazóktól jön, a másik 30% független és a Fidesztől kb. 20%. Emmanuel Macron francia elnökhöz hasonlította helyzetét, aki a szocialista pártból jött és létrehozott egy centrista mozgalmat. Ő viszont a Fideszből jött, de középre tart. Vannak olyan közös ügyek, vélte, amelyek Orbánnal egyeznek, míg mások az ellenzéki állásponttal. Bírálta ugyan Brüsszelt, de konstruktív kapcsolatra törekedne az EU-val. Idézem őt: Meg kell mondjam önnek, egy kicsit közelebb állok a Fideszhez, mint az ellenzékhez, de az biztos, hogy ha egyszer már a klub tagjai vagyunk, akkor klubtaghoz illően kell viselkedni. Orbán uniós politikája segítette a Fideszt. Nem nagy rajongója a föderális európai szuperállamnak, sokkal inkább hisz az erős tagállamok létében, ami erőssé teszi az EU-t. Azt is mondta, véget fog vetni a jogállami uniós konfliktusoknak.

Az AP amerikai hírügynökség kiemelte Magyarnak azt a szándékát, hogy egyesítse a konzervatívokat és az illúzióikat elvesztő liberálisokat, illetve a szétszakadt és hatástalan ellenzéket.

A France 24-nek nyilatkozó tüntető azért fog szavazni Magyarra, ha lesz pártja, mert az ellenzék képtelen felvenni a harcot az Orbánnal. A nevét titkoló másik megszólított szkeptikus, ugyanakkor valamit tenni kell ebben ez őrült országban, ahol a kormány mindent megenged magának. A harmadik megszólaló úgy fogalmazott, ad egy esélyt neki, mert most igazából senkinek semmilyen vesztenivalója nincs már.

Az Al Jazeera egy olyan nyilatkozót idéz a Reuters alapján, akinek épp az tetszik Magyarban, hogy bennfentes volt, és jól tudja mit beszél, amikor korrupcióról van szó.

Strukturális reformokra lenne szükség a magyar gazdaságban

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) közreadta a magyar gazdaság helyzetéről szóló legfrissebb értékelését. A Covid utáni kereslet alapú növekedés leállt és hozzá magas infláció társult. A termelékenység a 2000-es évek óta lassul, a változáshoz strukturális reformokra volna szükség. A jövedelmi különbségeket igyekszik enyhíteni a kormány a szociális juttatásokkal, de sokkal inkább azokat kellene megcélozni ezekkel, akiknek tényleg szükségük van rá. A férfiak és nők közti jövedelmi különbségek fennállnak, a generációk közti mobilitás korlátozott, amelyen az oktatás fejlesztése segíthetne.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.04.08., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit