„Klubrádió
Reggeli gyors

Spar-vezér: Tönkre akar tenni minket a kormány, aztán kivásárolnának

28/03/2024 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Azért akarja a magyar kormány ellehetetleníteni a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi vállalkozásokat, hogy romba döntve őket a saját oligarcháit ültesse a vezetői székbe – mondta a Handelsblattnak Hans Reisch, a Spar vezérigazgatója.

2024. március 28. Esti gyors - részlet 2024.03.28. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:52
00:00

Szép számban vette át a nemzetközi sajtó a Magyar Péter melletti és egyben a kormányellenes tüntetésről szóló Reuters tudósítást. Ennek a korábbiakkal szemben új eleme, hogy a Fideszt megtagadó Magyar Péter most már nemcsak Polt Péter lemondását, hanem Orbánét is követelte a tömeggel együtt. A cikk a volt házaspár titokban rögzített beszélgetése kapcsán emlékeztet, hogy az ügyészség mára ígérte erre vonatkozó reagálását, noha előzetesen a hivatal kijelentette, hogy nemcsak jogszerűtlen, de fizikailag is lehetetlen az ügyészségi iratokba belenyúlni. A Reuters megpróbálta elérni Varga Juditot, de nem sikerült. Viszont nem tagadta a felvétel hitelességét. Kovács Zoltán is néma maradt, akinek nem mellesleg feladata a nemzetközi megkeresésekre válaszolni. Pedig a brit hírügynökség kíváncsi lett volna, hogyan értelmezi a volt igazságügyminiszter szavait, illetve az erre vonatkozó kommentjét: Sok hűhó semmiért.

Az AP amerikai hírügynökség videófelvétellel is kiegészítette tudósítását, s a tüntetésből kiemelte például ezt a skandálást: „Börtönbe!”, illetve megszólított egy tüntetőt is, aki elmondta, hogy olyanok vagyunk, mint a béka, akit szép lassan megfőznek a levesben.

Szaúd-Arábia várja az uniós magyar soros elnökséget

Kiváló kapcsolatai vannak Magyarországnak Szaúd-Arábiával – mondta Selmeci Balázs, az arab országba akkreditált nagykövet, amikor találkozott Rijádban (Szaúd-Arábia fővárosa) Jasem Mohamed Albudaiwival, az Öböl-menti országok együttműködési Tanácsának főtitkárával – olvassuk a Bahrein News Agency tudósításában. Utóbbi dicsérőleg beszélt arról, hogy tudomása szerint hasonlóan kiváló kapcsolatai vannak a magyar kormánynak az Európai Unióval, ezért reményét fejezte ki, hogy a júliusban kezdődő soros uniós elnöki posztot betöltő Magyarország tesz majd hazája és az Unió közti kapcsolat elmélyítéséért. Köszönetet mondott az arab főtitkár Szijjártó Péternek, amiért meghívta őt Budapestre, aminek eleget fog tenni, hisz jó alkalom lesz a szaúdi és uniós kapcsolatok megalapozására.

Meglepte Románia Magyarországot

Lekörözte az egyébként utolsó helyen álló Románia Magyarországot az egy főre jutó gazdasági növekedési mutatóban, s ezzel közelíti az uniós életszínvonalat, igaz még Bukarest is messze van az ideálistól, mert csak 78%-on áll az átlagos uniós növekedési arányszámhoz képest – írja a Romania Inside. Az Eurostat számításai szerint Lengyelország is fejlődött, 80%-on áll, de például Portugália 83%-on.

300 munkahelyet teremt Magyarországon a német hadiipari cég

A német hadiipari óriás, a Rheinmetall új hibrid beruházásának szegedi alapkőletételéről adott hírt az ausztrál katonai szaklap, a Defense Connect. Mint ismeretes, autógyártás és fegyvergyártás egyszerre várható Magyarországon. A gyár 2025 végére készül el és 300 munkahelyet teremt – mondta el az ünnepélyes ceremónián a magyar védelmi miniszter.

Trump orbáni mintára tervezi elnökségét

Trump második elnökségének alapjait az orbáni modellre építi – írja a Baltimore Sun, amelynek egyik lényegi eleme a demokrácia illetve a sajtó szétverése. Heather Richardson Cox podcastjából is idéznek, miszerint feltehetően Trump orosz politikája is az orbáni mintán alapul, nem beszélve arról, hogy Trump, Orbán és Putyin között sok a közös vonás, például az, hogy nem a nép érdekében és értük cselekednek, hanem saját hatalmuk fennmaradásán dolgoznak. Még idézi David Pressman legutóbbi, a NATO-tagságunk negyedszázados évfordulója alkalmából mondott beszédéből is azt, hogy az oroszok ukrajnai háborúja óta Orbán hatszor kereste fel Oroszországot.

Spar főnök: Tönkre akar tenni minket a kormány, aztán kivásárolnának

Miután a magyar kormány extra és különadót vezetett be a külföldi tulajdonú kiskereskedők számára, hogy kiűzze őket az országból, a Spar Magyarország bejelentette, nagyon reméli, hogy az EU ezt nem fogja tűrni és tétlenül nézni – írja a Handelsblatt. Három levelet is írt szankciókra számítva a magyar kormány ellen: a külpiacokért felelős EB elnökhelyettesnek, Margrethe Vestagernek, a belső piacokért felelős uniós biztosnak, Thierry Bretonnak és a gazdasági biztosnak, Paolo Gentiloninak. Hans Reisch, a Spar vezérigazgatója levelét sikerült megszereznie a német újságnak, amelyben diszkriminációra is panaszkodik. Amagyar cégeknek csak 1%-os adót, a külföldieknek 4,5%-os profitadót kell fizetniük. 50 millió eurós veszteségük volt, mert 90 milliónyi adót kellett leperkálniuk. Ugyan a Tesco által indított keresetben az Európai Bíróság nem látott törvénytelenséget, mert minden cégnek adót kell fizetni. A Spar főnöke viszont most megírta, hogy azért akarja a kormány ellehetetleníteni ezeket a vállalkozásokat, hogy romba döntve őket a saját oligarcháit ültesse a vezetői székbe.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Youtube

Reggeli gyors
2024.03.28., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit