„Klubrádió
Reggeli gyors

A Magyarországot átható dráma és az ellenállás ritka pillanata

27/03/2024 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az igazságszolgáltatási rendszer politikai befolyás alatt áll, kulcsfontosságú adatokkal manipuláltak vizsgálati anyagokban, és Varga Judit ezt tudta. Ez az egyik első olyan eset, amikor valaki Orbán belső köreiből kezd el beszélni – mondta a Politicónak Cseh Katalin a Momentum EP-képviselője. A kormány részéről Kovács Zoltán visszautasította Magyar Péter állításait.

2024. március 27. Reggeli gyors - részlet 24.03.27. Kárpáti János lapszemléje
04:39
00:00

Orbán új ellenféllel néz szembe, aki magas szintű korrupcióra utaló felvételt tett közzé – ma hajnalban ez volt a Politico amerikai portál európai kiadásának a vezető anyaga. A cikk a történtek tényszerű ismertetése után megállapítja: a Magyarországot átható dráma az ellenállás ritka pillanatát mutatta fel az ország politikai rendszerét vaskézzel irányító Orbánnal szemben. Az újságíró megszólaltatja Cseh Katalint, aki szerint kiderült, hogy az igazságszolgáltatási rendszer politikai befolyás alatt áll, hogy kulcsfontosságú adatokkal manipuláltak vizsgálati anyagokban, és hogy Varga Judit ezt tudta. Ez az egyik első olyan eset, amikor valaki Orbán belső köreiből kezd el beszélni – tette hozzá a Momentum európai parlamenti képviselője. Megkérdezte a Politico Kovács Zoltán kormányzati kommunikátort is, aki visszautasította Magyar Péter állításait, és volt felesége bántalmazásával vádolta a korábbi fideszes tisztségviselőt.

 
Magyar Péter sajtótájékoztatója
 
a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete 2024.03.20.
Magyar Péter/Facebook
 

A cikk felidézi az előzmények közt a kegyelmezési botrányt és Magyar Péter ezt követő nyilvános fellépését, majd kitér arra, hogy a magyar ellenzék mindeddig képtelen volt ütést mérni Orbán Viktor hatalmára. Cseh Katalin szerint Magyar megjelenése átfogóbb nyomásgyakorlást jelezhet. „Sokan kezdik úgy gondolni, hogy megindult valamilyen lemorzsolódás a rendszeren belül” – fogalmazott az EP-képviselő, és reményének adott hangot, hogy több korábbi kormányzati bennfentes áll majd elő, és vállalja a kockázatot, élve azzal a lehetőséggel, hogy „a rendszeren kívül is van élet”.

Barátjánál kereshetett menedéket Bolsonaro

A párizsi Les Echos című lapot is elérte annak a botránynak a híre, hogy Jair Bolsonaro volt brazil elnök, aki ellen büntető eljárások folynak, az ottani magyar nagykövetségen kapott elhelyezést két napra. A különböző reagálások és értelmezések között a lap ismerteti Gleisi Hoffmannak, a mostani államfő mögött álló Munkáspárt elnökének a nyilatkozatát, aki szerint a szélsőjobboldali Bolsonaro menekülni próbált az elítélés és esetleges bebörtönzés elől. Ugyanennek a pártnak az egyik képviselője, Lindbergh Farias úgy fogalmazott: a nagykövetségi tartózkodás arra utal, hogy a volt elnök profitálni igyekezett egyik szélsőjobboldali vezető kollégájával kialakult barátságából, hogy elkerülje a brazil igazságszolgáltatást. A Les Echos emlékeztet arra, hogy február nyolcadikán Orbán Viktor becsületes hazafinak nevezte a közösségi médiában Bolsonarót, és arra bátorította, hogy „folytassa harcát”.

A brazil államfő Budapesten
 
Jair Bolsonaro és Orbán Viktor
2022. február 17. 
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Meg kell őrizni a média kritikai hangsúlyát

Végül néhány mondat egy első pillantásra erősen elméletinek tűnő, mégis nagyon időszerű témáról, a médiaszabadságról. A Klubrádió esetében ezek az adománygyűjtő hetek külön plusz aktualitást kölcsönöznek az ügynek. Itt is megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem hallgatóinknak a további működésünkhoz szükséges támogatást. Demokrácia nem lehet működőképes magas szintű újságírás nélkül, ezért elkötelezett vitára van szükség az alapítványi modellekről és a közhasznúság mibenlétéről – hangsúlyozza Tanjev Schulz, a mainzi Gutenberg egyetem professzora a Frankfurter Rundschauban. A cikk annak a hosszabb tanulmánynak a rövidített változata, amely a „Védjétek meg a demokráciát” című kötet egyik írásaként látott napvilágot a bonni Dietz kiadónál. Ami miatt különösen érdemes idézni, az a rész, amelyben a szerző intő példaként azt fejti ki, hogy a médiaszabadság visszaszorításának az autokrata törekvései akkor is érvényesülhetnek, ha nem ássák alá alkotmánymódosítással a sajtószabadságot. Magyarországon Orbán Viktor példát mutatott abból, miként lehet a liberális demokráciát lépésről lépésre illiberális rendbe állítani, és egyre több szerkesztőséget rávenni arra, hogy az ő zenéjére táncoljon. Tanjev Schulz a közszolgálati adókat illetően azt a véleményt képviseli, hogy a magas színvonal mellett a kritikai hangot is meg kell őrizni, és ennek jegyében a szélsőséges politikai erőknek semmi keresnivalójuk nincs a felügyelő testületekben, akkor se, ha jó választási eredményeket érnek el.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2024.03.27., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János