„Klubrádió
Reggeli gyors

Egyre hevesebb vitákat vált ki Brüsszelben is Orbán orosz kapcsolata

2/04/2024 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Viktor Magyarországáról azt állítja Vera Jourová, hogy fokozatosan izolálódik annak oroszpárti politikája miatt, ami egyre több vitát vált ki Brüsszelben is, s egyre kevésbé tolerálható – írja az Euobserver.

2024. április 02. Reggeli gyors - részlet 24.04.02. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:39
00:00

Egyre jobban begyűrűzik a nemzetközi sajtóba a cseh kormány által leleplezett megvesztegetési botrány: az oroszok uniós politikusokat fizetnek le, hogy Ukrajnát lejárató kommenteket adjanak közre vagy kampányoljanak vele a júniusi uniós választások előtt – írta meg a Spiegel után a Politico, ezért most ezt venném inkább alapul, mint annak változatait. Vera Jourová európai bizottsági alelnök beszélt erről először, miután a cseh kormány szankcionálta az oroszpárti Voice of Europe sajtóorgánumot, amelyen keresztül igyekeztek politikusokat elérni. A belga kormányfő, Alexander De Croo pedig arról beszélt másnap, hogy tudomása is van azokról a személyekről, akiket korrumpáltak az orosz propaganda terjesztése érdekében és a választások befolyásolása céljából. Viktor Medvedcsuk, Putyin szövetségese koordinálta ezeket a szálakat, de felmerült Artem Pavlovics Marcsevszkij neve is. A lengyel titkosszolgálat is lépett, határon átnyúló nyomozásba kezdett, s jelentős összegeket, csaknem 100 ezer Eurót sikerült lefoglalni a megvesztegetett személyektől. Akik szélsőjobb nézeteket vallanak, támadják az uniós zöldpolitikát és az EU gyors összeomlását jósolgatják. A Voice of Europe-ot, amelynek szálai egészen Hollandiáig vezetnek, be is tiltották. A Spiegel a magyar kapcsolatra is kitért, amiről korábban a Klubrádió is beszámolt. Hadházy Ákos Toroczkaihoz jutott a szálak kibogozásakor, a Mi Hazánk politikusa válaszul pert akaszt a nyakába rágalmazásért. A nyomozás – írja a Politicio – folyik az Európai Unióban. A magyar nyomozás szálait még nem ismerjük. Csak annyit tudunk, hogy Toroczkai és az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós is adott interjút az orosz propaganda újságnak.

Az ukrán titkosszolgálatok is segítettek

A legfrissebb fejlemények szerint pedig az ukrán titkosszolgálatok is segítettek a cseheknek ennek az orosz propagandahálózatnak a felderítésében – írja az Ukrinform. 300 oldalas jelentést raktak össze a velük a cseh kollégák, s a propagandakampány alapvető célja nem csak az volt, hogy Brüsszel Ukrajna politikáját, katonai és pénzügyi segítségét ellehetetlenítse, hanem az is, hogy minél több oroszpárti politikust juttasson be a júniusi európai parlamenti választások során.

Magyarország elszigetelődik

Vera Jourová ezt az ügyet konkrétan nem említette, viszont az Euobservernek adott interjúban Orbán Viktor Magyarországáról állítja, hogy fokozatosan izolálódik. Épp a kormányfő oroszpárti politikája miatt, ami egyre több vitát vált ki Brüsszelben is, s egyre kevésbé tolerálható.

Nyírő és Wass antiszemita és soviniszta szavai táptalajra hullanak még most is – Sulyok 

Friss helyzetjelentést adott a magyar belpolitikai botrányokról a World Socialists Web Site, amely a kegyelmi ügytől kezdve a Sulyok Tamás-féle hazugságbotrányon át eljut a Magyar Péter-jelenségig. Ám felidézi a jelenlegi Horthy-párti kormányzati politikát, vagy például a Nyírő József- és Wass Albert-reneszánszot is, akiknek antiszemita és soviniszta szavai táptalajra hullanak még most is Magyarországon. A lapról nem árt tudni, hogy a 4. Internacionálé hirdetője, és a nemzetközi trockista mozgalmat is képviseli. S nem mellesleg Michigan államban található a website központja.

Okos kutya! Nem csak az "ül" és a "marad" parancsokat értik az ebek

Megkockáztatom azonban, hogy mindezeknél is nagyobb hírt vert az ELTE kutyaviselkedés-tani kutatóinak legújabb eredménye, ugyanis megállapították, hogy az "ül" és a "marad" utasításokon kívül a kutya képes bizonyos szavakat is felismerni – olvashatjuk többek között az amerikai konzervatív FoxNews honlapján. A 18 kutyán végzett kísérlet alapján állítják, hogy nemcsak ilyen egyszerű parancsokat képesek teljesíteni, hanem bizonyos tárgyakat – általában a kedvenceiket – is be tudják azonosítani. Azt ugyan határozottan egyelőre nem merik kijelenteni, hogy ezek a tárgyak a kutya agyában is képként jelennek meg a szó elhangzásakor, de az biztos, hogy bizonyos, helyzetbeli összefüggések során képesek beazonosítani az elhangzott szót. Elektródákkal a koponyájukon a kutyáknak elmondták az adott szót és hozzá a képet is megmutatták. Viszont jelentős agyhullámbeli eltérést mutattak azok az esetek, amikor a kutya az elhangzott szó után nem a megfelelő, hanem attól különböző tárgyat látott. Persze erre csak a magasan képzett kutyák képesek. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a kutyák 30 ezer éve élnek az ember mellett, úgyhogy ez az intelligencia-fejlődés bizonyos fokig érthető is. A magyar kutatók mostani eredményét azonban igencsak kétkedve fogadta például az Arizonai Egyetem illetékes professzora. A kutatás folytatódik.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.04.02., kedd 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit