„Köszönjük,
Reggeli gyors

Megmutatják magukat, akik nem éreznek szexuális vonzalmat

23/03/2023 11:41

Magyarországon is sokan lehetnek olyanok, akik egyáltalán nem éreznek szexuális vonzalmat mások iránt. Ők az aszexuálisok, akik áprilisban Pride-felvonulást tartanak. Ez lesz a világ első aszexuális felvonulása, Sulyok Viktória a Reggeli gyorsban beszélt erről a szexuális irányultságról, ami nélkülözi a szexualitást.

2023. március 23. Reggeli gyors - részlet 2023.03.23. Sulyok Viktória
10:08
00:00

Áprilisban Budapesten rendezik meg a világ első aszexuális felvonulását: hogy miért? Miért ne! - adott villámválaszt a Reggeli gyorsban Sulyok Viktória szervező.

De mielőtt tovább mennénk, először is tisztázzuk: mi az aszexualitás? Az aszexualitás egy szexuális irányultság, olyan, mint a heteroszexualitás, vagy a homoszexualitás, csak kevesebbet hallani róluk. Sulyok Viktória szerint nem arról van szó, hogy az embernek nincs a szexuális együttléthez hangulata, "nem arról szól, hogy ma fáj a fejem, és nincs kedvem szexelni", hanem a szexuális vonzalom teljes vagy részleges hiányát jelenti. Az aszexualitásra spektrumként tekintünk, mondta Sulyok Viktória: vannak olyanok, Sulyok magát is közéjük sorolta, akik 100 százalékosan aszexuálisak, "még az életben nem éreztek szexuális vonzalmat, és vannak, akik hébe-hóba néha bizonyos körülmények között éreznek" - mondta az aktivista.

Az utolsó párizsi pornómozi
 
Illusztráció
 
Párizs, 2018. január 26. Maurice Laroche tulajdonos jegyet ad el a Le Beverleyben, a francia főváros utolsó pornómozijában. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON
 

 

A aszexualitás "láthatatlan és állandóan invalidált szexuális irányultság" - indokolta, hogy miért látták szükségesnek a felvonulást megszervezését, és hozzátette: a magyar aszexuális közösség évek óta részt vesz a Budapest pride-on, és Pécsen is ott voltak, és logikus lépés volt, hogy legyen egy saját pride-juk is.

A felvonulást április 15-én tartják. "Nem egy szégyellnivaló dolog, amiért el kellene bujdokolni", az aszexualitás természetes, "én ilyen vagyok, olyan, mint a szemem alapszíne, azon sem tudok változtatni" - mondta Sulyok.

Sulyok hangsúlyosan idézőjelbe téve arról beszélt, hogy irigyli a melegeket, mert nekik könnyen megfogalmazható követeléseik vannak, mint az egyenlő házasság, a gyerekek örökbefogadásának kiterjesztése rájuk, de aszexuálisként a követeléseket nem annyira egyszerű megfogalmazni. Példának mondta, hogy az egyenlő házasság ugyanannyira érinthet egy aszexuálist is, mint egy meleget. "Aszexuális körökben szétbontják a romantikus és a szexuális irányultságot. Lehet valaki aszexuális, de "homo romantikus", beleszerethet a saját nemébe, együtt is élhet egy olyan emberrel, akinek a neme megegyezik az övével. És ez a leggegyszerűbb eset, mondta, amelyben felmerülhet igény az egyenlő házasságra.

De felmerülhet az örökbefogadásnál is, hiszen egyedülállóként Magyarországon nem lehet örökbefogadni, ezért ez a kérdés érinthet egy aszexet, aki egyedül él. Vagy azonos nemű partnerrel. Ezek nem olyan egyszerűek, mint a love is love, mondta.

A felvonulás fő célja a közösségépítés, hogy sétáljanak egyet, hogy lássák őket, hogy megmutassák, hogy léteznek, és aszexuálisnak lenni tök rendben van. És ha egy aszexuális nem is tud részt venni a felvonuláson, esetleg titkolja, de láthatja, hogy aszexuálisak sétálhatnak a belvárosban és nem is kell szégyenkezniük.

Az aszexualitás egy meglehetősen új jelenség a közbeszédben, amivel kapcsolatban Sulyok Viktória arról beszélt, hogy emiatt már van egy "aszex bingó" is, amit abból állítottak össze, hogy milyen reakciókat kapnak, amikor valaki előbújuk ezzel: "kár érted, mert olyan csinos vagy". Ez az egyik, ami Sulyok szerint hiába szánják bóknak, valójában durva mikroagresszió. Vagy az is egy tipikus reakció, hogy "hát, annyira nem is vagy csúnya. Biztos tudnál valakit találni". Vagy "ez csak hormonzavar", esetleg "biztos megerőszakoltak gyerekkorodban", "biztos félsz a nőktől/férfiaktól", "erekciós problémáid vannak". Ilyenek reakciókkal gyakran találkoznak, és noha a másik nem is akarja ezzel bántani az aszexualitásáról beszélőt, csak csodálkozik, mert nem tudja bepakolni a saját világképébe.

De Sulyok olyan emberekkel is beszélt már, aki szimpatikusnak tartotta őt, majd miután kiderült az "irányultsága", közölte vele, hogy nagyon sajnálja, de ő ezt kikérte magának: engem nem kell sajnálni.