„Klubrádió
Reggeli gyors

Megjelentek a már 4-5 Száraz novembert "letoló" emberek

6/11/2023 13:52

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Immáron nyolcadik éve nézhetünk szembe az alkoholhoz fűződő viszonyunkkal a Száraz november elnevezésű kampány keretében. Ilyenkor a vállalkozó kedvűek nem isznak szeszes italt egy hónapon keresztül. Mostanra megjelentek az évek óta újrázók, akik arról számolnak be, a Száraz November milyen mélyreható változást hozott az életükbe, illetve hogyan szorult vissza minimális szintre az alkoholfogyasztásuk. Minderről az ötletgazda, Dávid Ferenc, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ programkoordinátora beszélt a Reggeli gyors című műsorban.

2023. november 06. Reggeli gyors-részlet (2023.11.06.) Dávid Ferenc
08:58
00:00

Bedurrantotta a Száraz november időszakát Zacher Gábor toxikológus egy a videóval, amelyben arról beszélt, 900 ezer olyan magyar alkoholista van, akinek nem szabad kipróbálnia ezt a kihívást. Dávid Ferenc, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ programkoordinátora ezt az állítást annyival egészítette ki, hogy aki nagyon komoly alkoholhasználati zavarral küzd az ne próbálja ki egyedül a kihívást. Hozzátette, az "alkoholizmus nem egy szoba, ahová belépek vagy kilépek, az alkoholhasználatnak pedig vannak súlyos zavarait, illetve alacsonyabb kockázatú fogyasztási módjai."

A kihívás vállalói a Száraz november - Egymás közt elnevezésű Facebook-csoportban számolhatnak be tapasztalataikról. Dávid Ferenc úgy foglalta össze tapasztalatait, hogy "az idei évben tulajdonképpen csoda történik, és eddig is nagyon sokan vallottak önmagukról, illetve az alkoholhoz fűződő viszonyokról." Innen az is kiderült, hogy vannak, akik már akár 4-5 éve is újra lemondanak a szeszekről egy hónapra. Ők arról számolnak be, hogy a Száraz november mélyreható változást hozott az életükbe, a nullára vagy nagyon minimális szintre szorult vissza az alkoholfogyasztásuk – emelte ki a programkoordinátor.

A budapesti bulinegyed
 
A Fogasház romkocsma Budapest bulinegyedként ismert részén az Akácfa utcában 2017. augusztus 29-én.
 Fotó: Balogh Zoltán
 

A kihívást nyolcadik alkalommal rendezik meg, és Dávid Ferenc szerint már elértek egy fontos célt, hiszen részben a kampány hatására egyre többen csatlakoznak az alkoholproblémákról szóló társadalmi párbeszédhez. Hozzátette, ennek hatását a következő években egyre jobban fogjuk majd érzékelni. "Eddig mindig arról volt szó, hogy milyen inni. Most pedig az emberek arról beszélnek közösségekben és a sajtóban is, hogy milyen nem inni" – fogalmazott Dávid Ferenc.

Amennyiben Ön vagy közeli hozzátartozója alkoholproblémákkal küzd keresse fel a Kék Pont Alapítvány oldalát vagy hívja a 215-78-33-as telefonszámot!

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Dávid Ferenccel
2023. november 06., 07:25
Riporter: Para-Kovács Imre