„Klubrádió
Reggeli gyors

Megint orosz hekkerek csaptak le Amerikában

31/05/2021 10:13

| Szerző: Klubrádió

Oroszország felvette eszköztárába a hekkertámadásokat, amik folyamatosan dúlnak a világban. Mit hozhat ebben a tekintetben a Putyin-Biden-találkozó? Radnóti András elemző beszélt arról hogy mi várható.

Radnóti András, a Millennium Emerging Europe vezető elemzője arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy mi van a megnövekedett számú hekkertámadások mögött a világban. 

2021. május 31. Reggeli gyors / részlet, Radnóti András (21.05.31.)
06:55
00:00

A legfrissebb nyilvánosságra került támadás Radnóti szerint nem valami szofisztikált hekk volt: egy beszállítóján keresztül fértek hozzá az amerikai segélyszervezet, a US AID levelezőrendszeréhez, amin keresztül kritikus civil szervezeteknek adathalász e-maileket küldtek szét. A levélben küldött linkre kattintva lefut egy kód, ami hozzáférést biztosít a támadónak a célpont számítógépéhez. Nem csak Oroszországgal kritikus civil szervezetek, hanem az ír külügyminisztérium és az EBESZ is a célpontok között volt.

Radnóti szerint ezeket a hekkereket nagy valószínűséggel az SVR (az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat) irányítja, de inkább "szürkesapkás hekkerek", "akik nem a kormánynak dolgoznak, de nem is teljes illegalitásban, hanem a kettő között". Néha a kormánynak is ellátnak különféle feladatokat, cserébe büntetlenül, elsősorban nyugati célpontok ellen folytatnak profitszerző bűnözést.

Ilyen volt néhány hete az a zsarolóvírusos támadás, amit az amerikai keleti parti fő olajvezeték ellen indítottak, ami néhány napra megbénította az üzemanyagellátást néhány államban. "Az ilyen támadások teljesen bevettek lettek az orosz hatalom eszköztárában és folyamatosan dúlnak".

Az amerikaik is igyekeztek nem felfújni ezek jelentőségét. Az említett támadást is időben sikerült azonosítani és hatástalanítani.

Ezek a támadások az oroszoknál egyrészt belpolitikai célokat szolgálnak, például elhallgattatnak kritikus szervezeteket, másrészt külpolitikai célokat is szolgálnak: közeledik a Putyin-Biden-találkozó

"A hangulat amúgy sem rózsás, rengeteg a feszültség", mondta az elemző. Szerinte a megbeszélésen a "kiberagresszió amúgy is terítéken lett volna, amire válaszul újabb szankciókat vezettek be, szó eshet az ukrajnai orosz agresszióról és Navalnij megmérgezéséről és Belaruszról. Ugyanakkor Radnóti szerint lehetnek együttműködések is, például a klímahelyzettel és a fegyverkorlátozással kapcsolatban.

"Biden Obamával szemben nem törekszik a kapcsolatok teljes helyreállítására, hogy bármiben engedjen" - mondta. A konfliktusokra utalva Radnóti példaként említette, hogy Biden gyilkosnak nevezte Putyint, de "nem mindig követték a kemény szavakat kemény cselekvések". Bidennek most muszáj szembehelyezkednie a Putyinnal barátságos Trumppal, és ki kell állnia a szövetségesek mellett, másrészt stabilitást és kiszámíthatóságot akar kialakítani, mondta.

Amerikában ugyanis konszenzus alakult ki, hogy az első számú ellenség nem Oroszország, hanem Kína. A találkozónak szerinte nem lesz kézzelfogható eredménye, de megalapozza köztük a munkakapcsolatot.