„Klubrádió
Reggeli gyors

Meddig tűr Peking?

14/08/2019 11:11

| Szerző: Klubrádió

Tüntetők lepték el a hongkongi repülőteret, több száz járatot kellett törölni. Ma reggelre valamit javult a helyzet, de félő, hogy ismét eldurvul.

2019. augusztus 14. Reggeli gyors - részlet 19.08.14. Rácz Gábor
07:21
00:00

Radikalizálódik a helyzet Hongkongban, s ha a tüntetők eljutnak odáig, hogy megkérdőjelezik Kína fennhatóságát, akkor nehéz lesz békés megoldást találni, Peking bevetheti a hadsereget. Így látja a helyzetet Rácz Gábor Ázsia-kutató.

A tiltakozások a kiadatási törvény módosítása ellen indultak, majd a tömeg Carrie Lam kormányzó lemondását követelte. A tüntetők nem a hivatalos ellenzék tagjai, többnyire fiatalok, mozgalmárok, látszólag vezetőik sincsenek, így a követeléseik is változnak. A repülőteret olyan mértékben foglalták el, hogy több száz járatot kellett törölni az elmúlt napokban. Mostanra sikerült meghozni egy bírósági határozatot, amelynek értelmében a tüntetők nem zavarhatják, nem akadályozhatják az intézmény működését, csak a számukra kijelölt helyen tartózkodhatnak. Így néhány járat már el tudott indulni. Ez akár kompromisszumkeresést is jelenthet, bár bizonyos információk szerint a kormányzó már az utolsó figyelmeztetést is kimondta a tiltakozóknak.

Az a szakértő szerint világosan látható, hogy az „egy államban két rendszer” elve súlyos válságban van. Hasonló tüntetések voltak már 2014-ben is, de azok békésen zajlottak, Peking visszavonult. Most nem lehet tudni, hogy mi van a kiadatási törvénnyel, csak felfüggesztették, vagy vissza is vonták. Kompromisszum nem látszik, a kínai vezetés nem engedheti meg magának, hogy gyengének látszódjék, így nem biztos, hogy ennek a tüntetéssorozatnak lesz békés megoldása. Az biztos, hogy a hongkongi gazdaság megsínyli ezt a felfordulást, ezért a nagytőkének és a hongkongi középosztálynak a nyugodt megoldás az érdeke, mint ahogy Pekingnek is. Ám a szakértő nem zárja ki a katonai megoldást sem.

Az interjút a felső lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.08.14.06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter