„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

A lassuló Kína még mindig gyors

15/07/2019 16:12

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt harminc év legkisebb gazdasági növekedését produkálja Kína 6-6,5 százalékkal. Ez az adat már valószínűleg nem kozmetikázott.

 

2019. július 15. Vállalkozók klubja 19.07.15.
17:44
00:00

Lassul a kínai gazdasági növekedés. A 6-6,5 százalékos érték az elmúlt majdnem harminc év negatív rekordja. (Mondjuk Európa legtöbb országában nagyon boldogok lennének egy ilyen érték láttán.) A csökkenésben mindenképpen benne van az is, hogy korábban azért nem mindig a valós adatokat közölték politikai okokból. Amikor 13-14 százalékos növekedésről számoltak be, az a valóságban úgy 10 százalék körül lehetett. Ezek a szempontok egyre hátrább szorulnak, Kína már annyira része a világgazdaságnak, hogy az általuk közölt adatok más országok számaival összehasonlítva is ellenőrizhetők.

 
 Pixabay
 

A lassulás ellenére Kína még mindig a világátlag fölötti mértékben növekszik – állapította meg Szunomár Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa. A teljesítménye mintegy ötvenötszöröse Magyarország teljesítményének. A világ kereskedelmében, az innovációban is kiemelkedő, már rég nem lehet csupán egy nagy összeszerelő üzemnek tekinteni.

A kiskereskedelmi forgalom 10 százalékkal nő, ami azt jelenti, hogy a belső fogyasztásra alapoznak. A kínaiak biztonságban érzik magukat, stabilnak gondolják a rendszert, ezért hajlandók költeni is. Bár a kelet-ázsiaiak általában a megtakarításban gondolkodnak. Erősödik a középosztály, több száz milliósra tehető, és ők már megengedhetik maguknak azt is, hogy külföldön taníttassák a gyermekeiket.

Az ország adósságállománya nem jelentős, s főleg nem külső adósságokról van szó. Gazdaságtalanul termelő cégek ott is vannak, mint ahogy rossz hitelek is. Azonban Kína valutatartaléka óriási, ehhez bármikor hozzá tud nyúlni.

Érdekes része a gazdaságnak az autóipar. Amikor megjelentek a japán gépkocsik, akkor még elég nagy volt az ellenállás, a bizonytalanság. Dél-Koreának már könnyebb dolga volt, Kínának még könnyebb lesz. Az elektromos autókkal különösen jól állnak, a legnagyobb akkumulátor-gyártók többsége kínai.

A kínai-amerikai kereskedelmi háborúban mindkét félnek megvannak a saját fegyverei. Kína hitelezi jelentős részben az Amerikai Egyesült Államokat, bármikor piacra dobhatja tehát a kötvényeket. Az USA kezében ott vannak viszont a vámok, ugyanis Kína exportja igen tetemes, egy vámemelés kellemetlenül érintené. Tény tehát, hogy a háborúskodás árthat mindkét ország gazdaságának, vállalatainak.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Vállalkozók klubja
2019.07.15. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván