„Támogassa
Esti gyors

Máté András: Jogi káoszt idézett elő Csák János a Zeneakadémia rektorválasztása körül

10/08/2023 19:29

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Fideszhez képest szokatlan jogi katyvaszt idézett elő Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Zeneakadémia rektorválasztása körül – mondta Máté András, az Oktatói Hálózat aktivistája az Esti gyors című műsorban.

2023. augusztus 10. Esti gyors-részlet (2023.08.10.) Máté András
06:27
00:00

"Nézem az Index tudósítását, és hüledezek. Valamikor a Fidesz arról volt nevezetes, hogy a leghajmeresztőbb dolgokat, mondhatjuk úgy is, hogy disznóságokat is kifogástalanul le tudta papírozni" – mondta Máté András a Zeneakadémia rektori pályázata körül keletkezett jogi katyvaszról.

Az ügy onnan indult, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter olyan diszkriminatív pályázatot írt ki a Zeneakadémia rektori posztjára, amely kizárta a pályázók közül a zeneszerzés, zenetudományi, egyházzenei, zeneelméleti, zenepedagógiai, jazz és népzene szakirányok oktatóit. Majd az oktatók tiltakozásának hatására ezt a pályázatot Csák visszavonta szóban, de írásban nem. A miniszter kiírt egy új pályázatot, ami nehezen volt elérhető, mert az nem azon a portálon jelent meg, ahol az első. Ráadásul a legújabb hír, hogy egy meg nem nevezett személy beadta a rektori pályázatot, de az első kiírás feltételei alapján.

A jog szerint az állami egyetemeken a beérkezett pályázatok közül a szenátusnak kell megválasztania a rektorjelöltet. Máté András szerint a jogi káosz abban áll, hogy vajon ott lesz-e az asztalon ez a bizonyos egyelőre ismeretlen új jelölt, vagy sem.

Bár a Fidesz számára eddig sem létezett az egyetemi autonómia, de mégiscsak furcsa, hogy Csák János által beleszaladtak egy olyan jogi szakadékba, amiből egyelőre senki sem látja a kiutat – véli Máté András.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Máté Andrással
2023. augusztus 10., csütörtök 18:37
Riporter: Rózsa Péter