„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dávid Ferenc: 75 milliárd indulótőkét kapott két éve az az "egyetemecske", aminek most 40 nappali tagozatos hallgatója van

7/08/2023 18:54

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Nem nevetségessé akarom tenni a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemet, de látva ezt az egész mizériát, hogy Stumpf (Stumpf István alapító elnök - a szerk.) otthagyta, hogy a rektort két hónap alatt leváltják, hogy annyi pénzt öntöttek rájuk, hogy nem tudják elkölteni, hanem befektetik. Utána kiderült, hogy negyven fővel indulnak nappali tagozaton, borászattól óvodapedagógusig. Én egy picit utánanéznék az ügynek" – mondta Dávid Ferenc a DK országgyűlési képviselője, aki a Megbeszéljük című műsorban ismertette is kutatómunkája eredményét.

2023. augusztus 07. Megbeszéljük-részlet (2023.08.07.) Dávid Ferenc
17:58
00:00

Felmentették a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektorát, Dr. Horváth Ágnest két hónappal a kinevezése után. Az ügy pikantériája, hogy a rektor kinevezésekor Stumpf István, az egyetem alapító elnöke lemondott tisztségről mondván, nem ért egyet a rektor személyével – mondta Dávid Ferenc közgazdász, a DK országgyűlési képviselője. Hozzátette, neki az is szemet szúrt, hogy a rektort az egyetem vagyonkezelő szerve, a kuratórium mentette fel, nem pedig a szenátus, ami hagyományosan az ehhez hasonló döntésekért felelős szerv.

Dávid Ferenc megkérdőjelezi, hogy egyáltalán lehet-e egyetemnek nevezni az intézményt, hiszen mindössze 40 nappali tagozatos hallgatója van, illetve 279 levelező tagozatos. Ennek ellenére mikor 2021-ben egyetemmé nyilvánították a nagy multú intézményt, 75 milliárd forintos indulótőkét kapott az államtól – tette hozzá. Összehasonlításképp az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek 35 ezer hallgatója van, és 2022-ben 62 milliárd forint állami támogatást kapott. A sárospataki egyetem 75 milliárd forintja ráadásul állampapírokban van, amelynek évi hozama 15 százalék körül mozog, ezt pedig adófizetői pénzekből fialtatják – magyarázta Dávid Ferenc.

 
Tokaj-Hegyalja Egyetem, Sárospatak
 Forrás: Wikipédia
 

Bár bevett szokás, hogy egy egyetemnek különböző karjai vannak, de a Tokaj-Hegyalja Egyetem esetében mégiscsak rendhagyónak tűnik, hogy két fajta képzést nyújtanak: szőlész-borászokat profil mellett képeznek pedagógusokat is. Sárospatakon eredetileg tanítóképző volt, ezek után viszont létrehoztak egy "vegyes felvágottat", amin megkérdőjelezi az egyetem szakmai hitelességét – mondta a közgazdász. Az egyetem ráadásul el is ismeri magáról, hogy a tudományos életben is keresik még magukat – idézte Dávid Ferenc. Hozzátette, eddig öt oktató adott be egyetemi tanári pályázatot, de mindegyiket elutasította a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.

"Nem nevetségessé akarom tenni a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemet, de látva ezt az egész mizériát, hogy Stumpf (Stumpf István alapító elnök - a szerk.) otthagyta, hogy a rektort két hónap alatt leváltják, hogy annyi pénzt öntöttek rájuk, hogy nem tudják elkölteni, hanem befektetik. Utána kiderült, hogy negyven fővel indulnak nappali tagozaton, borászattól óvodapedagógusig. Én egy picit utánanéznék az ügynek" – foglalta össze Dávid Ferenc.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Dávid Ferenccel
2023. augusztus 07., hétfő 17:15
Riporter: Bolgár György