„Klubrádió
Reggeli gyors

Polónyi István: Lazított a kormány elitista felsőoktatási politikáján

27/07/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az alsó ponthatárok és a nyelvvizsgakövetelmény eltörlése és a jelentkezők magas száma közt nyilvánvalóan van összefüggés" – véli Polónyi István oktatáskutató. Szerinte az elmúlt 10 évben a felsőoktatásban résztvevők számát visszafogta a kormány, vagyis elitista felsőoktatási politikát folytatiott. Úgy tűnik, ezen lazított idén valamelyest.

2023. július 27. Reggeli gyors - részlet 23.07.27. Polónyi István
19:18
00:00

Idén több mint 126 ezren jelentkeztek valamelyik hazai főiskola vagy egyetem képzésére, a legnépszerűbb szakok listája viszont nem sokat változott a korábbi évekhez, az első három helyen még mindig a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia szerepel – írta szerdán az eduline.hu.

"Az alsó ponthatárok és a nyelvvizsgakövetelmény eltörlése és a jelentkezők magas száma közt nyilvánvalóan van összefüggés" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Polónyi István oktatáskutató. A központi érettségi eltörlésével például az iskolák ponthatárai közt kirívó eltérések jelentkeztek.

Hozzátette, a helyzet ugyan valamelyest meglepte, az alapján, hogy "valamelyik nagyokos helyettes államtitkár elböffentette, hogya az idei az elmúlt 10 év legjobb felvételije lesz", erre lehetett számítani.  (Polónyi Hankó Balázsra, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárára utalt – a szerk.)

"Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy az elmúlt 10 évben a Fidesz volt kormányon, ők vezették be a Széll Kálmán-tervet, amelynek része az alacsony létszám. Ami azt jelenti, hogy nagyon visszafogták a felsőoktatásban résztvevők számát, vagyis egy elitista felsőoktatási politikát folytattak. Úgy tűnik, ezen lazítottak valamelyest" – foglalta össze.

Megjegyezte, a nagyobb számban felvett hallgatók a különböző, egymással versenyben lévő intézmények közt nyilván okoz majd némi diferenciát. A felsőoktatás tömegesedése világjelenség.

Azzal kapcsolatban, hogy a nagy nevű egyetemek pontszámai alig változtak, arra következtet, hogy a változtatásokkal a kisebb intézményeknek kedvez a kormány. Mellettük a hátrányos helyzetű hallgatóknak lehet könnyebbség az új rendszer.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Polónyi Istvánnal
2023.07.27., csütörtök 8:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János