„Klubrádió
Reggeli gyors

Már Európa is Kínával foglalkozik

14/06/2021 11:00

| Szerző: Klubrádió

A G7-ek legutóbbi összejövetele szinte kizárólag Kínával foglalkozott, az ott született döntések pedig a távol-keleti országnak nem tetszenek.

A G7, a legfejlettebb ipari országokat tömörítő szervezet legutóbbi összejövetelén ezúttal Kínára koncentráltak. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője beszélt a Reggeli gyorsban. Kína erre azt üzente a G7-eknek, hogy nem ők uralják a világot.

2021. június 14. Reggeli gyors - részlet 21.06.14. Hegedűs Dániel
10:45
00:00

Hegedűs szerint érdekes, hogy a kínai üzenet a zárónyilatkozat megszületése előtt született, és sokkal inkább egy figyelmeztetés volt, amivel az élét próbálta venni a meglehetősen Kína-ellenesre sikeredett csúcstalálkozónak. Amúgy nem bír relevanciával a nemzetközi porondon, mondta. 

Hogy milyen eredménye lesz a zárónyilatkozatnak, "majd látni fogjuk": hogyan valósul meg a G7 infrastrukturális programjának a finanszírozása? Hogyan lesznek kivitelezhetők a kényszermunka alkalmazása miatti szankciók? Hegedűs szerint az Egyesült Államok sikeresen kényszerítette rá a vezető ipari országokra a saját agendáját.

Az újdonság, hogy most már a többi fejlett demokrácia is követeli, hogy a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatban legyen egy független WHO-vizsgálat ennek felderítésére.

Kínának ez fájó pont, hogy a járvány esetleg a wuhani laboratóriumból származik. Ha ezt komolyan gondolja a Biden adminisztráció, akkor a WHO-t is finanszírozni is fogják (amit Trump szüntetett meg).

Hegedűs szerint Európa a kínai válaszlépések kényszere alatt áll. A befektetési egyezmény európai befagyasztása a kínai válaszra volt reakció, ami már eleve eszkalálódást mutatott, hiszen korábban az európai szankciók "érintetlenül hagyták a kínai felső vezetést", a kínai válaszreakció viszont EP-képviselőket illetve független kutatókat sújt, "amit nehéz figyelmen kívül hagyni".

G7-csúcs Nagy-Britanniában
 
Joe Biden, a G7-ek találkozóján
 
Newquay, 2021. június 13. Joe Biden amerikai elnök sajtóértekezletet tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek csúcstalálkozója után az angliai Cornwall repülőtéren, Newquayban 2021. június 13-án. MTI/AP/Patrick Semansky
Fotó: Patrick Semansky
 

 

Önmagában az, hogy a lépések gyorsan követik egymást, azt mutatják, hogy Kína nemcsak az USA, hanem egyre inkább az európai gondolkodásnak is a középpontjába kerül. A kínai kapcsolatok iránti vágy számos tagállamban él, de a dolgok mennek előre, ahogy Washington kijelölte, mondta.

A NATO a legkevésbé alkalmas arra, hogy választ adjon a kínai kihívásra. Egyhangúságot igényel és ott ülnek azok, akik kooperációra törekednek Kínával.