„Vásároljon
Reggeli gyors

Demeter: Siófokot Kína gyakorlóterepévé változtathatják

11/06/2021 11:51

| Szerző: Klubrádió

Ugyan, mi baj lehet annak a cégnek a nagylelkű ajánlatával, amely az ujgur népirtást is elősegítő arcfelismerő technológiáját Magyarországon akarja továbbfejleszteni? Az adatvédelmi szakértő szerint a lehetőséget megadó siófoki polgármester döntése jogszerűtlen és aggasztó.

A siófoki polgármester, Lengyel Róbert arról számolt be a Facebookon, hogy a Petőfi sétányt megfigyelő kamerarendszerre egy kínai arcfelismerő berendezést is felszerelnek. Milyen nemzetbiztonsági kockázatai vannak annak, hogy az ujgur népirtást elősegítő technológiát szállító cég Magyarországon akar segíteni? Demeter Áron, az Amnesty Interantional egyik vezetője válaszolt a Reggeli gyorsban.

2021. június 11. Reggeli gyors - részlet 21.06.11. Demeter Áron
09:27
00:00

Lengyel Róbert polgármester korábban rendőrként dolgozott, és azzal indokolta az arcfelismerőrendszer kialakítását, hogy a "hömpölygő tömeg melegágya a jogsértéseknek". Ugyanakkor magáról a technológiáról nem árult el részleteket.

"A kínai arcfelismerő-berendezést szállító cég sokféle rendszert forgalmaz: az egyszerűtől egészen odáig terjed a technológia, hogy megállapítja, az arc rajta van-e valamilyen körözési listán, de ennél a cégnél olyan berendezést is kifejlesztettek, ami el tudja különíteni a kínai han többséget az ujguroktól. Ha az utóbbit detektálja, riasztja a rendőrséget" – mondta Demeter.

Aggasztó, hogy Siófok egy olyan cégtől vásárol, ami több amerikai szankciós listán is rajta van, amiért az ujgurok elnyomását segítő technológiával üzletel. Felmerül, hogy ha ezt a technológiát a cég kedvezményesen bocsátja Siófok rendelkezésére, mit vár el cserébe.

Ezek a rendszerek ugyanis úgy működnek, hogy "minél több arcot, minél több információt etetünk meg velük, annál sikeresebbek tudnak lenni". Jó lenne, ha nem a siófoki Petőfi sétány lenne az egyik ilyen tanulóterepe a kínai arcfelismerő szoftvereknek, mondta Demeter.

ujgurok
 
ujgurok
 

Komoly emberi jogi aggályok is felmerülnek, mondta. Már az önmagában aggályos, ha mindenkinek az arcát detektálja. Az arcok ugyanis olyan, mint a nevek, amelyek gyűjtésére komoly adatvédelmi szabályok vonatkoznak.

Szerinte nem is jogszerű az önkormányzat lépése, mert "tömeges megfigyelésnek minősülhet", ami semmilyen jogszabály szerint nem megengedett. "Ez a módszer szükségtelen és aránytalan jogkorlátozás, pláne úgy, hogy a polgármester szerint is 90 százalékkal csökkent a bűnözés azon a területen".

Alapelv, hogy ha már korlátozni kell az emberi jogokat, akkor a legkevésbé korlátozó módszerekkel tegyük: "ez a módszer messze van ettől". Lengyel a zsebtolvajokra hivatkozik, hogy a rendszer majd az ilyen típusú bűnelkövetőket tudja kiszűrni, de kérdés, hogy erre alkalmas-e egyáltalán. Azt, hogy kevesebb rendőr kelljen a Petőfi sétányra, úgy érik el, hogy olyan emberek arcával és személyes adataival visszaélnek, akik békésen sétálnak azon a területen, mondta.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Áronnal
2021. június 11., 08.35
riporter: Pálinkás Szüts Róbert